Kleuter of kunstenaar?

Abstracte kunst, wat is dat? Geen plaatje van iets of iemand, maar alleen vorm en kleur. Zoals een kind tekent.

Raad eens. Eén van deze schilderijen is gemaakt door een jongetje van vier. Het andere is gemaakt door een bekende kunstenaar. Het antwoord komt zo.

Deze schilderijen zijn ‘abstract’, zo heet dat. Er staat geen plaatje op, maar alleen kleuren en vormen. Er zijn schilders die zulke schilderijen heel goed konden maken, zoals Karel Appel (uit Nederland, hij is nu dood). Die schilderijen kosten nu meer dan honderdduizend euro.

Er is ook iets geks aan abstracte schilderijen. Ze lijken op tekeningen die peuters maken. Peuters tekenen ook geen poppetjes of bloemen. En toch vinden grote mensen abstracte schilderijen mooier dan peutertekeningen (behalve van hun eigen peuters natuurlijk). Daarom zijn ze ook zo duur.

Maar wat vind jij eigenlijk? Welke van de twee is mooier? Nou, de meeste kinderen vinden kindertekeningen mooier en ook beter. Of apentekeningen, want apen tekenen ook abstract. Onderzoekers in Amerika lieten kinderen 18 beroemde abstracte schilderijen zien, en kindertekeningen of apentekeningen die erop lijken. Zonder te zeggen welke welke was, natuurlijk.

De onderzoekers waren een beetje teleurgesteld dat kinderen niet zoveel van belangrijke kunst houden als grote mensen. Maar voor jou is het goed nieuws. Maak eens een lekker abstract schilderij, lijst het in en hang het op. Beter dan een echte kunstenaar!