Kenia tegen de Verenigde Naties: verplaats het Somalische kamp

De begrafenisceremonie van een van de slachtoffers van de aanslag op het Garissa University College, vorige week.
De begrafenisceremonie van een van de slachtoffers van de aanslag op het Garissa University College, vorige week. Foto EPA / Dai Kurokawa

Kenia geeft de Verenigde Naties (VN) drie maanden de tijd om een enorm vluchtelingenkamp, dat vooral wordt bewoond door Somaliërs, naar Somalië te verplaatsen. Dat zei de vicepresident vandaag, meldt persbureau Reuters. De Keniaanse autoriteiten vermoedden eerder dat moslimextremisten uit Somalië in het Dadaab-kamp onderdoken zaten.

Het Dadaab-kamp ligt in het oosten van Kenia, bij Somalië. Er wonen zo’n 335.000 Somaliërs die geweld in hun land zijn ontvlucht.

aanslag op universiteit

Vorige week hebben gewapende leden van de terreurbeweging Al-Shabaab, een groepering die banden heeft met Al-Qaeda, 147 mensen gedood bij een aanslag op de campus van het Garissa University College in het oosten van Kenia. De moslimextremisten kwamen uit het aan de oostgrens gelegen buurland Somalië.

Nog tijdens de drie dagen van nationale rouw in Kenia bombardeerde het land twee kampen van Al-Shabaab in Somalië. Beide kampen liggen dicht bij de grens tussen Somalië en Kenia. Het is niet duidelijk hoe groot de schade is. De terreurbeweging dreigt met nieuwe aanslagen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ze lieten alleen de moslims gaan (€)

Wraakacties Al-shabaab

De grens tussen Kenia en Somalië is zevenhonderd kilometer lang. De Keniaanse autoriteiten hebben grote moeite om leden van Al-Shabaab buiten de landsgrenzen te houden. Al Shabaab neemt wraak, schreef NRC-correspondent Koert Lindijer in nrc.next (€). In totaal kwamen bij de wraakacties sinds 2011 driehonderd mensen om.

Kenia viel in 2011 Somalië binnen nadat er aan zijn toeristenkust twee buitenlanders waren ontvoerd en naar Somalië overgebracht. Kenia heeft een zwak en door corruptie aangevreten veiligheidsapparaat. Gearresteerde strijders van Al-Shabaab wisten zich vrij te kopen en veiligheidsagenten doen of deden hun werk niet.

Meer weten over de terreurgroep? Lees ook: Zeven vragen over Al-Shabaab (€)