Juryfavoriet brengt thema ‘Beweging’ prikkelend in beeld

Vervreemding en herkenning in één beeld. Stilte én beweging – dat ziet de jury van Nederland Fotografeert in de opname van Nico Beckers. Ze kennen hem de vakjuryprijs van maart toe. Hobbyfotograaf Beckers is erin geslaagd het maanthema ‘Beweging’ het best in beeld te brengen en wint kaarten voor een voorstelling in Nationale Opera & Ballet.

Vervreemding en herkenning in één beeld. Stilte én beweging – dat ziet de jury van Nederland Fotografeert in de opname van Nico Beckers. Ze kennen hem de vakjuryprijs van maart toe. Hobbyfotograaf Beckers is erin geslaagd het maanthema ‘Beweging’ het best in beeld te brengen en wint kaarten voor een voorstelling in Nationale Opera & Ballet.

Evert Hermans, juryvoorzitter: “Net op dat ene moment, het moment dat het allemaal gebeurde, schoot Nico Beckers deze foto. De hond die zich opricht als een mens, schuddebolt en je begripvol aankijkt, kleuren die recht van een schilderspalet komen en een vleugje beweging maken deze opname tot een heel prikkelende foto.”

Beckers (60) zelf vertelt dat de foto bij toeval is ontstaan. Tijdens een wandeling in zijn buurt zag hij de hond, die vanuit een kelderruimte keek wat er voorbijkwam.

“Ik vind het mooi dat de foto goed aansluit bij het thema ‘beweging’, maar ook dat het dier door zijn beweging menselijke gezichtstrekken krijgt. Ik houd ook erg van de eenvoud van het beeld.”

Volgens Becker is de foto helemaal niet representatief voor het type foto’s dat hij normaal gezien maakt:

“Ik fotografeer al sinds mijn twintigste hobbymatig, meestal rond het thema mensen. Ik werk in de psychiatrische gezondheidzorg en ben geboeid door mensen. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig aan een fotoserie over mensen die van geslacht willen veranderen of een geslachtsoperatie ondergaan. Stilistisch is een van mijn grote voorbeelden Erwin Olaf, vooral hoe hij in zijn foto’s licht en donker gebruikt; je ziet verwijzingen naar Middeleeuwse schilderkunst, naar Rembrandt en Caravaggio. Daarnaast houd ik er van dat Olafs beelden provocerend zijn en daardoor vaak vernieuwend.”

Bekijk hier alle winnaars van de maand maart.

Het thema in de maand april is ‘Liefde’. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd