Hun bloedige strijd barst weer los

Maandag begint het vijfde seizoen van Game of Thrones. Kit Harington (28) en Emilia Clarke (28) zijn twee van de grootste sterren van de HBO hitserie. Ze kwamen allebei net van de toneelschool toen ze werden gecast voor de rol van hun leven.

Kit Harington
Kit Harington

‘Wat is hij knap”, fluistert een journaliste als de 28-jarige acteur Kit Harington de kamer binnenloopt. Een stuk of tien journalisten, opeengepakt in een hotelkamer in Londen, gapen de jonge Brit aan. Het gezelschap is uitgenodigd om met de cast te praten over het nieuwe seizoen, het vijfde alweer. Game of Thrones – over de strijd tussen een handvol adellijke families om de troon van fantasiekoninkrijk Westeros – heeft sinds de eerste uitzending een enorme schare fans opgebouwd. Speciaal voor hen zendt HBO Nederland maandagochtend om 3 uur, gelijktijdig met de VS, de eerste aflevering uit – een moment waar diezelfde fans al maanden reikhalzend naar uitkijken.

De rol van zwijgzame bastaardzoon Jon Snow transformeerde Harington van onbekende toneelacteur in een sekssymbool. Harington – zwarte bos krullen en puppy-ogen – was pas afgestudeerd, speelde op West End en schreef in zijn vrije tijd poëzie toen hij werd gespot door de producers van de serie. Nu speelt hij de actieheld in grote Hollywoodproducties, staat hij op de cover van de bladen en is hij het gezicht van modemerk Jimmy Choo. Vandaar het gefluister als hij binnenkomt en de verliefde zucht als hij twintig minuten later weer weggaat.

Te hard gewerkt voor een privéleven

Even later schuift Emilia Clarke (28) aan. Ze werkte als serveerster in Londen toen ze werd gecast als de blonde prinses Daenerys Targaryen. Binnen een paar jaar kreeg ze een Emmynominatie, een hoofdrol op Broadway en filmrollen samen met Jude Law en Arnold Schwarzenegger.

Hoe is het om van onervaren acteur in een oogwenk een ster te worden? En hoe voelt het om je hele carrière aan die éne serie te danken te hebben? „Pas dit laatste jaar kan ik ontspannen met die verandering omgaan”, zegt Clarke. Ze kreeg nauwelijks de kans stil te staan bij alles wat ze meemaakte. Op de set van Game of Thrones maakt ze 14-urige werkdagen. En in de paar maanden per jaar dat de serie niet al haar tijd en aandacht opeist, ‘doet’ ze een Hollywoodfilm of Broadwayshow. De werkdruk waar een tv-ster mee te maken krijgt, blijkt ook als een journalist haar vraagt iets over haar privéleven te vertellen: „Heb je een vriendje?” Clarke glashard: „Ik heb te hard gewerkt om een privéleven te hebben.”

Ook Harington werkt veel. Op de set van Hollywoodfilm Pompeï kreeg hij een burn-out en had hij twee dagen verlammingsverschijnselen in zijn benen. „Ik heb 48 uur in bed gelegen en kon toen weer aan de slag. Maar het is vreemd als zoiets gebeurt”, vertelde hij daarover in een eerder interview. De rol van Jon Snow – de verstoten bastaardzoon uit Game of Thrones die opklimt in de rangen van een eeuwenoude militaire orde – heeft zijn carrière gemaakt, maar houdt hem nu ook tegen. „Game of Thrones filmt elke tweede helft van het jaar en eist een goed gedeelte van de maanden ervoor op. Daarom heb ik nauwelijks tijd voor rollen naast Jon Snow. Of ik weleens spijt heb? Absoluut niet. Dit heeft zoveel deuren voor mij geopend.”

Maar die rol bepaalde wel in welke richting de deuren opengingen. Hij kreeg jarenlang alleen maar scripts aangeboden in hetzelfde genre (Pompeii, How To Train Your Dragon). „Historische of fantasy-films, iets anders kreeg ik niet opgestuurd.” Tot het punt waarop hij naar zijn agent stapte om te zeggen dat hij genoeg had van al die ‘paarden en zwaarden’. „Niks mis mee, maar ik wil laten zien dat ik meer in huis heb.” In mei verschijnt zijn eerste film waar geen zwaard of paard in voorkomt: de spionagefilm Spooks: The Greater Good.

Typecasting, het overkomt Clarke in zekere zin ook. Het verhaal van Daenerys – een jonge prinses, gedwongen uitgehuwelijkt in een barbaarse nomadenstam, die uitgroeit tot vastberaden leider – wordt gezien als hét voorbeeld van de sterke vrouwen in de serie. Clarke weet Daenerys – die haar man, broer en kind heeft verloren, verlaten is door haar stam, maar toch een heel koninkrijk weet op te bouwen – even meisjesachtig als meedogenloos neer te zetten. Dat leverde haar de rol op van bikkelharde vrijheidsstrijder Sarah Conner in de nieuwe Terminatorfilm. Ze relativeert: „Het is wel grappig, ik ben helemaal niet zo badass als de badassen die ik speel.”

Een luxe die weinig acteurs hebben

Ook Clarke is zich bewust van die typische valkuil voor serie-acteurs: de rol die haar ster heeft doen rijzen, houdt haar nu tegen de volgende stap in haar carrière te zetten. Ze tekende een contract voor zeven seizoenen, dus ze zit nog zeker twee jaar aan de serie vast. „Maar dankzij Game of Thrones heb ik de rollen voor het uitkiezen, een luxe die weinig jonge acteurs hebben. Tegelijk kon ik al die jaren mijn acteertechniek verbeteren in een omgeving waarin ik me veilig voel.”

Wat Daenerys het komende seizoen te wachten staat? Clarke wil er weinig over kwijt. „Daenerys zit in een precaire situatie”, zegt Clarke. „In seizoen vijf wordt ze voor het eerst minder afhankelijk van haar raadgevers. Dat gaat lange tijd goed, maar dan...” Ze bijt op haar lip omdat ze geen spoilers mag weggeven.

Harington, spraakzamer, vertelt dat de goudeerlijke Jon Snow tot zijn grote ongenoegen politiek moet gaan bedrijven. „In het komende seizoen praat Jon meer dan ooit. Dat waren moeilijke scenes om te spelen omdat hij altijd zo gesloten is geweest. Ik wilde aan onze producers vragen of we hem niet wat minder konden laten praten, maar toen realiseerde ik dat die worsteling die ik ermee had bij zijn karakter past: hij wordt gedwongen politicus te zijn, maar heeft er een pesthekel aan.”

Dat geeft te denken over de toekomst van Jon Snow. Ook zijn vader weigerde ‘het spel der tronen’ te spelen en bekocht dat met zijn dood. Even later zegt Harington: „Ik denk niet dat macht Jon Snow kan corrumperen, daar is hij te eerlijk voor. Maar ik denk wel dat die macht Jon Snow kan verwoesten.” Een gewaagde opmerking, als je weet dat in de serie het ene hoofdpersonage na het andere het loodje legt. Zal Jon Snow het einde van seizoen vijf wel halen?