Hoe te besparen met oog voor de drie P’s

Onze financiële toekomst ziet er somber uit, want wij hebben sinds de jaren tachtig op te grote voet geleefd. Hoe kunnen wij verstandig en maatschappelijk acceptabel besparen?

Zuinig is goed, maar al te zuinig doet de broek scheuren, luidt een Fries spreekwoord. Met dit dilemma kampt een rasconsument met geldgebrek. Want wat fluisteren je vrienden als je je Audi A6 omwisselt voor een tweedehandsfiets, of je Gooise villa verruilt voor een Drents rijtjeshuis? Kan je gezin sociaal nog meedoen als je je portemonnee minder vaak trekt? En trouwens, zuinigheid schaadt toch de economie? Hoe acceptabel is dat eigenlijk?

Maatschappelijk acceptabel besparen is lastig als karigheid je tegenstaat. Het lukt wél als je er een positieve draai aan geeft. Dat doen bedrijven ook. Liever dan saneren gaan ze ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Ze doen dan zaken met oog voor de drie P’s: People, Planet en Profit.

Ofwel mens, milieu en winst.

Ze besparen daardoor energie, scheiden afval en nemen gehandicapten in dienst. Hoe dringend jij dit ook zou moeten doen, toont je ecologische voetafdruk, te testen op wnf.nl/voetafdruktest. Doe daarna schaamtevol het volgende voor milieu en mens en bespaar op die manier ongemerkt kapitalen.

Zet je verwarming lager, douche kort met een spaardouchekop, isoleer je huis en doe de airco en plastic tasjes in de ban. Koop en verkoop je kleding, meubels en apparaten tweedehands. Of ruil ze. Vervang je auto door een elektrische scooter. Vier vakantie op de fiets. Plak een NEE/NEE sticker op je brievenbus, scheid je afval en print dubbelzijdig op kringlooppapier.

Eet minder vlees, drink minder zuivel, of word vegetariër. Kook altijd zelf en eet seizoensproducten van de koude grond. Verorber maaltijdrestjes als warme lunch. Koop bij lokale, biologische bedrijfjes en eet streekproducten bij lokale restaurants.

Geef verder in plaats van cadeaus een persoonlijke dienst, zoals hulp bij schilder- of kluswerk, reparaties, koken, de belastingaangifte of opruimklus. Breng je afdankertjes naar de kringloopwinkel. Word lid van een ruilkring (googel op ruilkring), bezoek een repaircafé, abonneer je op kwartaalblad Genoeg en volg de duurzaamheidstips op annemieksmijmeringen.blogspot.nl. Of je huidige netwerk dit acceptabel vindt, is de vraag, maar maatschappelijk verantwoord is het zeker. En die besparingen krijg je hiermee moeiteloos voor elkaar.