Het nieuws gemist? We vatten de week voor je samen in 7 quotes

Sjaak Rijke komt aan op het vliegveld van Bamako in Bali. Een dag eerder werd hij bevrijd na 3,5 jaar gevangenschap.
Sjaak Rijke komt aan op het vliegveld van Bamako in Bali. Een dag eerder werd hij bevrijd na 3,5 jaar gevangenschap. Foto EPA / Alex Duval Smith

De afgelopen week stond in het teken van enorme bedrijfsovernames, maar ook de plotselinge bevrijding van Sjaak Rijke. En de dood van een zwarte man, die door acht kogels in zijn rug werd getroffen. Heb je het nieuws even niet gevolgd of wil je het teruglezen? Een samenvatting aan de hand van 7 quotes.

Foto EPA / Alex Duval Smith

Foto EPA / Alex Duval Smith

1. “Hij vertelde dat het hem heeft geholpen om iedere dag in gedachten, steen voor steen, zijn huis opnieuw te bouwen.”

Het hoofd speciale operaties van het Franse leger, Grégoire de Saint-Quentin, legt op radiozender Europe 1 uit hoe de gegijzelde Sjaak Rijke zijn dagen in Mali doorkwam. (€) Rijke werd maandag bevrijd, na bijna 3,5 jaar te zijn vastgehouden door Ansar Dine, een groep die gelieerd is aan Al-Qaida.

Foto ANP / Remko de Waal

Foto ANP / Remko de Waal

2. “Het voelt als trouwen met het buurmeisje.”

Anthony Burgmans, president-commissaris bij TNT Express, laat zich woensdag uit over het overnamebod van FedEx. De Amerikaanse pakketdienst heeft 4,4 miljard over voor zijn Nederlandse concurrent.

Foto ANP / Jasper Ruhe

Foto ANP / Jasper Ruhe

3. “Ik weet dat PSV in de slotfase van het seizoen wel eens een grote voorsprong heeft verspeeld, maar dat gaan wij nu niet doen.”

Lang sprak PSV zich niet uit over de favorietenrol voor het kampioenschop. Dat is namelijk de goden verzoeken, zo bleek de afgelopen jaren. Maar na de 5-0 overwinning op Twente durfde topscorer Memphis Depay het zaterdagavond aan.

Foto ANP / Martijn Beekman

Foto ANP / Martijn Beekman

4. “Gelet op de commotie wil ik toegeven dat onze weging wellicht niet de goede weging was.”

Een voorzichtige schuldbekentenis van president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro over de loonsverhoging voor de top van de bank. Van Slingelandt heeft begrip voor het ongenoegen in de samenleving, zo zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Een beeld uit het filmpje van een omstander.

Een beeld uit het filmpje van een omstander.

5. “He looked like he was trying to kill a deer running through the woods.”

De ouders van de 50-jarige Walter Scott reageren tegen AP op de dood van hun zoon. Op een video die woensdag op internet verscheen is te zien hoe een blanke agent de vluchtende, zwarte Scott acht keer in zijn rug schiet.

Foto EPA / Roger L. Wollenberg

Foto EPA / Roger L. Wollenberg

6. “Trevor Noah will earn your trust and respect… or not, just as I earned your respect… or did not. Or sometimes earned it, and then lost it. And then kind of got it back.”

Presentator Jon Stewart van The Daily Show laat zich maandag uit over de commotie rondom zijn opvolger Trevor Noah. Noah raakte vorige week in opspraak door enkele grappen uit het verleden, die volgens sommigen seksistisch en antisemitisch zijn.

Foto EPA / Alexander Zemlianitsjenko

Foto EPA / Alexander Zemlianitsjenko

7. “Griekenland is geen bedelaar die bij verschillende landen vraagt om de financiële nood te lenigen.”

De Griekse premier Alexis Tsipras maakt woensdag nog eens duidelijk dat hij niet bij Rusland heeft aangeklopt om financiële hulp. Dat gerucht ging even rond, toen Tsipras vlak voor zijn bezoek aan Moskou liet weten dat hij het niet eens is met de Europese sancties tegen Rusland.