Het imago van de partijen

Lord Ashcroft
Lord Ashcroft Lord Ashcroft

De Britse partijen willen graag dat de kiezer hen op een bepaalde manier ziet. Bij de Conservatieven is de ,,economie op de lange termijn” in goede handen, Labour heeft ,,een beter plan voor een betere toekomst”, de LibDems staan voor ,,een sterkere economie in een eerlijkere samenleving”, UKIP ,,gelooft in Brittannië”, de Green Party zegt ,,verander de toon”.

Komt dat aan? Peiler Lord Ashcroft vroeg kiezers waarom ze twijfelden een bepaalde partij te steunen (en dus wat partijen moeten veranderen willen ze stemmen winnen)

Twitter avatar LordAshcroft Lord Ashcroft Biggest concerns about voting Labour? http://t.co/j48oXerAaO
Twitter avatar LordAshcroft Lord Ashcroft From my 8k-sample national poll - what are the biggest concerns about voting Conservative? http://t.co/SIomY0xwzd
Twitter avatar LordAshcroft Lord Ashcroft Biggest concerns about voting Lib Dem? http://t.co/SSfdGC0SGo
Twitter avatar LordAshcroft Lord Ashcroft Biggest concerns about voting UKIP? http://t.co/2lCbKW2Tqf
Twitter avatar LordAshcroft Lord Ashcroft And biggest concerns about voting Green? http://t.co/vqHbETnpHM

Lord Ashcroft is een interessante peiler. In tegenstelling tot de grotere bureaus, die voornamelijk landelijke enquêtes houden, peilt hij op districtsniveau. Zijn resultaten zijn inmiddels berucht. Hij voorspelt onder meer dat de SNP 51 zetels wint in Schotland (van de 59), dat Nick Clegg zijn zetel gaat verliezen, en dat Nigel Farage het niet redt.

Critici zeggen dat hij, omdat hij een Conservatief is en betrokken was bij de Tory-campagne van 2010, niet objectief kan zijn. Maar hij is daar vertrokken omdat David Cameron niet naar hem luisterde, en is nu een grote criticus van premier en partij.