General Electric verkoopt voor miljarden vastgoed

General Electric (GE) verkoopt voor 26,5 miljard dollar (25 miljard euro) aan vastgoedbezittingen van zijn financiële divisie GE Capital. Dat maakte het Amerikaanse conglomeraat vrijdag bekend.

De verkoop past in de strategie om GE Capital flink te verkleinen. Topman Jeff Immelt wil dat het concern zich richt op de industriële tak, waar uiteenlopende zaken als vliegtuigmotoren, turbines en medische apparatuur worden gemaakt. Daar kan „het voordeel behalen ten opzichte van concurrenten”, aldus Immelt.

GE (omzet ruim 148 miljard dollar, 307.000 werknemers) neemt een last van 16 miljard dollar in de resultaten van het eerste kwartaal in verband met de verkoop. Het concern verwacht dat de afslanking van GE Capital aandeelhouders een dividend oplevert van 35 miljard dollar en kondigde aan voor 50 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen.

Uiteindelijk behoudt GE alleen de delen van zijn financiële tak die de industriële activiteiten ondersteunen. GE Capital bracht het concern in de financiële crisis van 2008 en 2009 aan het wankelen, onder meer vanwege de grote onzekerheid rond de enorme vastgoedbezittingen van GE. De financiële divisie was de laatste jaren echter ook goed voor bijna de helft van de winst van GE.

Het grootste deel van het vastgoed wordt gekocht door investeerder Blackstone en de bank Wells Fargo.

Beleggers waren blij met de koerswijziging. Na de aankondiging steeg het aandeel meer dan 8 procent. (NRC)