Fabrieksdesign

Een bakstenenfabrikant en een metaalbedrijf gaan in meubels. Het nieuwe Nederlandse designmerk Label Breed koppelt ontwerpers aan fabrieken.

Lampje uit geëmailleerd gietijzer, van DEMAKERSVAN samen met ijzergieterij Lovink Technocast.
Lampje uit geëmailleerd gietijzer, van DEMAKERSVAN samen met ijzergieterij Lovink Technocast.

Veel goede ideeën voor nieuwe producten belanden voortijdig op de schroothoop”, zegt Stijn Roodnat (41), ontwerper en hoofddocent van de Design Academy Eindhoven. „Ontwerpers bedenken iets en gaan pas later uitzoeken of het wel geproduceerd kan worden. Dat is vragen om problemen.”

Roodnat weet waar hij het over heeft: „Voor mijn eindexamen aan de Design Academy had ik een geweldige stoel bedacht en zelf gebouwd. Ik had frame en bekleding laten samensmelten. Fantastisch. Later heb ik hem aan fabrikanten over de hele wereld laten zien. Niemand kon hem maken.”

Het ontwerpproces moet dus andersom, zegt hij. „Het moet beginnen bij de mogelijkheden van de industrie.”

Roodnat deelt zijn fascinatie voor het industriële proces met Toon Stilma (40), die Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeerde aan de TU Delft en onder meer bij Fokker werkte. Bij een drankje na een squashpartij kregen de mannen een wild plan. „Het leek ons fantastisch om samen een fabriek te kopen. Een ijzergieterij of een plasticfabriek, wat dan ook. Met ontwerpers zouden we nieuwe producten ontwikkelen. Zodra de fabriek goed zou draaien, zouden we die weer verkopen.” Eén fabriek leek hen toch wat beperkt. Ze zouden meerdere fabrieken moeten hebben. Daar hadden ze alleen geen geld voor. Maar een idee was geboren. En wat begon als een fantasie is drie jaar later een nieuw designmerk: Label Breed. Roodnat en Stilma bezochten samen 25 fabrieken. „We hebben tijdens onze zoektocht langs Nederlandse fabrieken echte pareltjes ontdekt!”, zegt Stilma. Er bleven er vijf over die konden en wilden samenwerken met ontwerpers van interieurproducten. Het gaat om een bakstenenfabrikant, een ijzergieterij en bedrijven uit de vliegtuigbouw en de auto-industrie. Roodnat en Stilma bedachten de combinaties tussen deze bedrijven en ontwerpers.

De ontwerpers van DEMAKERSVAN (bekend van het ‘kanten’ hekwerk) werkten samen met ijzergieterij Lovink Technocast en ontwierpen twee lampjes van gietijzer. Marleen Kaptein ging in de weer met een robot van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en creëerde twee stoelen uit carbon. Christien Meindertsma ging in zee met Enkev, een specialist in de verwerking van natuurlijke vezels, en kwam met een tapijt en een stoel uit 100% biologisch materiaal. Studio Wieki Somers maakte gebruik van de technieken van verschillende metaalbedrijven en ontwierp een kast uit plaatstaal waarin de profielen van raamlijsten te herkennen zijn. Chris Kabel ontwikkelde bij de bakstenenfabriek St. Joris een slim bouwelement waarmee binnen- en buitenbankjes kunnen worden samengesteld.

De synergie tussen de wereld van de creatieven en wereld van de technische industrie leverde volgens de initiatiefnemers van Label Breed iets moois op. Fabrieksdirecties en mensen op de werkvloer zagen hun specialisatie opeens met andere ogen. Ze waren trots en enthousiast. „Hun expertise staat straks in de etalage van een totaal nieuwe wereld.” Om te beginnen volgende week tijdens de Salone Del Mobile in Milaan.