Opinie

Deze katten verdienen meer geld dan jij

De kat van Karl Lagerfeld verdiende vorig jaar drie miljoen euro.

De kat van Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld, Choupette Lagerfeld, heeft vorig jaar drie miljoen euro verdiend. In een interview met New York Magazine, vertelde de 81-jarige hoofdontwerper van Chanel dat zijn witte birmaan de miljoenen met slechts twee opdrachten binnenhaalde. „Ze poseerde voor een Duitse autofabrikant en een Japans beautymerk. Maar ze mag van mij geen reclame maken voor voedsel, daar is ze te verfijnd voor.”

De drie jaar oude Choupette is geen onbekende binnen de modewereld. Haar foto’s voor het automerk, gemaakt door Lagerfeld zelf, leidde tot haar eigen tentoonstelling in een Berlijnse galerie, met bijbehorende kalender. Ook heeft de kat een biografie: Choupette, The Private Life of a High-Flying Fashion Cat. Hierin staan gedeeltes van haar dagboek, bijgehouden door haar dienstmeisjes, en geeft de kat advies over diëten, gezondheid en mode. Vorig jaar nog was het huisdier een inspiratiebron voor een kledinglijn van Chanel, waarbij ze werd afgebeeld op tassen, schoenen en kleding.

Lagerfeld kreeg Choupette in 2011 cadeau van het Franse model Baptiste Giabiconi. Sindsdien leeft het huisdier als een vorstin. Ze heeft twee bedienden – een voor overdag, een voor ’s nachts. „Ze spelen met haar, verzorgen haar witte vacht en geven haar oogbehandelingen”, verklaarde de ontwerper. De kat vliegt met een privéjet, bezit een iPad en eet haar maaltijden aan tafel. Ze vond de waarde van haar salaris zelf wat mager. ‘I’m only worth 3 million? #disappointed’, reageerde Choupette via haar Twitteraccount, waarop ze inmiddels meer dan 46.000 volgers heeft.

Hoewel Lagerfeld claimt dat Choupette de bekendste en rijkste kat ter wereld is, bestaan er meer rijke katachtigen. Internetmeme Grumpy Cat, echte naam Tardar Sauce, is sinds 2012 bekend vanwege haar altijd chagrijnige gezichtsuitdrukking. Afbeeldingen van de kat werden al snel geprint op koffiemokken en T-shirts. De kat heeft nu haar eigen koffiedrankje – Grumpuccino –, het boek Grumpy Cat: A Grumpy Book en de kerstfilm: Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever. De precieze inkomsten van de kat zijn echter onbekend. Vorig jaar meldde het Britse dagblad Daily Express dat Grumpy Cat 100 miljoen dollar zou hebben verdiend, maar de eigenaresse ontkende dat later. Welk bedrag de kat wel ophaalde, wil ze niet onthullen.

Italiaanse kat Tommaso zou de rijkste kat ter wereld zijn. Het dier erfde in 2011 tien miljoen euro aan onroerend goed na de dood van 94-jarige eigenaresse, Marisa Assunta, een weduwe zonder kinderen. De voormalige zuster van Assunta beheert deze bezittingen.

Maar of deze baasjes net zoveel van hun huisdier houden als Lagerfeld? De modeontwerper gaf in 2013 aan met Choupette te willen trouwen, mocht dit ooit tussen mens en dier worden toegestaan.