Geliefd tv-presentator betuigt ‘diepe spijt’ over honen van Mao

Mao Zedong blijft de Chinezen ook bijna vier decennia na zijn dood ( in 1976) achtervolgen. Een populaire presentator van de Chinese staatstelevisie, die zich in privékring bij een lied uit een opera uit de Mao-tijd sarcastisch had uitgelaten over de Grote Roerganger, is meteen op non-actief gesteld in afwachting van een grondig onderzoek.

Spijtig genoeg voor presentator Bi Fujian was er iemand die zijn commentaar met een telefoon filmde en via de sociale media verspreidde, waar de video onmiddellijk een grote hit werd. Bi maakte een parodie op een fragment uit de opera ‘De inname van de Tijgerberg door strategie’, waarbij hij onder meer met een grijns op zijn gezicht over Mao zei: „Hou op over die klootzak, die heeft ons al genoeg trammelant gebracht.” Verder maakte hij zich vrolijk over de soldaten, die allemaal zinloze veldslagen zouden hebben geleverd. De censuur heeft de video inmiddels van het web gehaald.

Mao Zedong blijft een omstreden figuur in China. Terwijl veel Chinezen hem nog altijd diep vereren als de vader van het moderne China, en ook de overheid zich nooit echt van hem heeft gedistantieerd, zijn er ook miljoenen die hem verafschuwen wegens zijn revolutionaire beleid. Dat kostte miljoenen mensen het leven en leidde tot economische rampspoed. Nog altijd staan er op veel plaatsen beelden en hangen er portretten van Mao.

Bi Fujian, die een geliefde talentenshow presenteert en een Nieuwjaarsshow die geldt als het best bekeken programma ter wereld, heeft inmiddels nederig zijn „diepe spijt” betuigd. Hij zei te beseffen dat zijn opmerkingen een „schadelijke invloed hadden gehad op de samenleving”. Bi kreeg ook bijval. „Te zeggen dat die despoot ons allemaal heeft geruïneerd, hoe kan dat een belediging zijn?”, vroeg dissident Zha Jianguo. Voor de Chinese staatsomroep komt de affaire op een ongelukkig moment, omdat ze onlangs ook al in opspraak kwam in verband met een reeks corruptiezaken.