Cheetah moet kotsen van brokjes

illustratie irene goede

Wie rent het snelste van Nederland? Nee, het is geen sportman. Het is een van de jachtluipaarden die hier in een dierentuin wonen. Jachtluipaarden (of cheeta’s, dat is een andere naam voor hetzelfde dier) halen wel 93 kilometer per uur. Vergelijk dat eens met de beste sprinter van Nederland. Hij heet Churandy Martina en hij kan 36 kilometer per uur. Sloom zeg. Die houdt niet eens een auto bij. Dat kan een jachtluipaard op z’n sloffen.

Als je de volgende keer in de dierentuin bij het jachtluipaard gaat kijken, stel je dan eens voor dat hij pijlsnel een gazelle grijpt. Hop, in een paar tellen naar de andere kant van de safariweide. Maar in dierentuinen mogen de cheeta’s dat niet. Mensen vinden het niet aardig om een gazelle, een kalfje, of zelfs maar een cavia los te laten in het jachtluipaardenhok.

Wat geef je een jachtluipaard dan te eten? In Nederlandse dierentuinen krijgen de cheeta’s meestal rauw vlees, en hele dode dieren. Dode konijnen bijvoorbeeld. Hebben ze lekker veel om op te kauwen. Botten, haar... Lijkt logisch, toch?

Maar in dierentuinen in Amerika krijgen cheeta’s vooral een soort kattenvoer. Een jachtluipaard blijft toch een grote poes. Ze krijgen brokjes en gemalen vlees met vitamines. Soms zit het in blik. Dierentuinen kopen dat bij speciale winkels. Onderzoekers hebben nu aan dierentuinen overal in de wereld gevraagd wat de cheeta’s te eten krijgen, ook in Nederland.

Raad nu eens wat beter is voor een jachtluipaard. Ja hoor: toch vlees met botten. Jachtluipaarden die dat te eten krijgen, hebben minder last van diarree en hoeven minder over te geven. Die ziektes hebben jachtluipaarden in dierentuinen vaak. En het vaakst was dat in Amerika, waar de cheeta’s kant-en-klaar voer krijgen. Toch maar geen blikje opentrekken voor het jachtluipaard!