Binnenstebuiten saté

Pascal Jalhaij, kok en productontwikkelaar, is pas een paar jaar geleden ‘iets gaan doen’ met zijn Indische roots. Hij is zich gaan verdiepen in tal van klassieke recepten en hij is op zoek gegaan naar een nieuwe vorm om de vertrouwde smaken te presenteren. Zo kwam hij op de gedachte om een decompositie van saté

Pascal Jalhaij, kok en productontwikkelaar, is pas een paar jaar geleden ‘iets gaan doen’ met zijn Indische roots. Hij is zich gaan verdiepen in tal van klassieke recepten en hij is op zoek gegaan naar een nieuwe vorm om de vertrouwde smaken te presenteren. Zo kwam hij op de gedachte om een decompositie van saté te maken. Een in potentie hachelijke onderneming want in de Indische keuken wemelt het van de Indische/Hollands-Indonesische recepten met het gekoesterde waarmerk ‘authentiek’ dat in veel gevallen betekent: zoals ik het ken. Waardoor je al snel in de ruziesfeer belandt. Ik ben dan ook nieuwsgierig nara de reacties op de sateh lilit die Pascal
in de video onder handen neemt. Het is oorspronkelijk een saté van visgehakt dat rond een serehstengel geboetseerd wordt. In de Jalhaij-versie zit de bamboe waaraan saté doorgaans geregen wordt aan de buitenkant. Hij serveert de sateh lilit met kaviaar van rode biet en loof van bleekselderij. Aan het visrecept van Arjuna Besemboer, chefkok van restaurant Mooi Zeist, heeft hij niets veranderd, het bestaat uit gelijke delen kabeljauw en grote garnaal, vermengd met palmsuiker, koenjit, citroenblad, witte peper, zout en geraspte kokos.