Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bangladesh executeert islamistische leider voor oorlogsmisdaden in 1971

Bangladesh heeft de 62-jarige islamistische leider van de oppositiepartij, Mohammed Kamaruzzaman, vandaag geëxecuteerd. Kamaruzzaman kreeg de doodstraf wegens misdaden tegen de mensheid tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971.

Studenten vieren de veroordeling van Muhammad Kamaruzzaman (archieffoto uit 2013).
Studenten vieren de veroordeling van Muhammad Kamaruzzaman (archieffoto uit 2013). Foto EPA / Abir Abdullah

Bangladesh heeft een belangrijke politicus van de fundamentalistische partij Jamaat-e-Islami geëxecuteerd. De 62-jarige Mohammed Kamaruzzaman kreeg de doodstraf wegens misdaden tegen de mensheid tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971.

Kamaruzzaman was assistent van de secretaris-generaal bij de Jamaat-e-Islami-partij. Die partij verzette zich in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de onafhankelijkheid van Pakistan.

veroordelingen in 2013

Een oorlogstribunaal in Bangladesh veroordeelde Kamaruzzaman in 2013 voor massamoord, verkrachting, marteling en kidnapping. Hij was niet de enige. In 2013 kreeg een ander lid van de partij, Abdul Qader Mollah, levenslang opgelegd. Hij stond terecht voor de moord op 344 mensen, verkrachting van een 11-jarig meisje en voor de onthoofding van een bekende dichter.

De vicepresident van Jamaat, Delwar Hossain Sayede, kreeg net als Kamaruzzaman de doodstraf. En ook Abdul Kalam Azad, presentator van islamistische tv-programma’s, werd ter dood veroordeeld.

verdeeldheid

De veroordelingen zorgen in Bangladesh voor onrust en verdeeldheid onder de bevolking. Duizenden mensen waren het oneens met de straffen die werden opgelegd en gingen de straat op. De oppositiepartijen, waaronder Jamaat en de Bangladesh Nationalistische Partij, vonden de straffen te hoog. Volgens hen gebruikt de regering het internationale tribunaal, dat in 2010 is opgericht, om de oppositie het zwijgen op het leggen. Het andere kamp vond de straffen veel te laag.

Geschat wordt dat Pakistaanse militairen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog zo’n half miljoen Bengalen hebben gedood. Tienduizenden vrouwen zouden zijn verkracht.