Agressief en eenzijdig. En toch: islamitisch

Er wordt niet altijd en overal subtiel en wetenschappelijk gesproken over de islam. Maar in februari schreef Dirk Vlasblom in deze bijlage een groot stuk over de vraag of de islam intrinsiek agressief was. (Antwoord: niet meer of minder dan andere religies). Dat leidde mede tot kritische reacties als: ‘Niet agressief? En de Koran dan? Die staat er vol mee!’

Ja, goede vraag. Hoe zit het eigenlijk met de Koran-interpretatie van IS? Die vraag wordt behandeld in deze bijlage. En alwéér met een subtiel antwoord. Want die Koraninterpretatie van IS blijkt nogal eenzijdig – om niet te zeggen armzalig – in het brede geheel van de islam. Maar toch is het óók een islamitische interpretatie. Want de ‘umma’ (de moslimgemeenschap) is groot en het geldt er als nogal on-islamitisch om mensen met een afwijkende interpretatie het ‘moslimschap’ te ontnemen – zoals juist IS wel voortdurend doet.

De werkelijkheid van al deze stromingen en substromingen is dus nogal ingewikkeld en gaat soms vele honderden jaren terug. Maar nu is het wereldpolitiek geworden en staat een Midden-Oostenkenner als Bernard Haykel, die aan Princeton University al jaren studeert op deze materie, ineens in het centrum van de belangstelling. Aan sommige universiteiten zou zo’n specialisme misschien kunnen gelden als ‘(te) kleine letteren’.

    • Hendrik Spiering