Zwarte Kat weet alles over cabaret

In 19 jaar is De Zwarte Kat het trefpunt van cabaretliefhebbers op internet geworden. Oprichter Richard van Bilsen krijgt dinsdag De Waardering, een prijs voor verdiensten in de kleinkunst.

None

De Zwarte Kat is een cabaretsite die al bijna twintig jaar „van continue en toenemende waarde voor de cabaretwereld” en „snel, alert en goed geïnformeerd op de actualiteit” reageert. Aldus de jury die aan oprichter en eenmansredactie Richard van Bilsen deze week De Waardering toekende, een tweejaarlijkse prijs voor grote verdiensten aan de kleinkunst. Van Bilsen (41) krijgt de prijs dinsdag, tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival.

Richard van Bilsen is beduusd over de toekenning. Hij somt het rijtje eerdere winnaars op: „Joost Nuissl, oud-directeur van de Kleine Komedie, Vic van de Reijt, ik heb al zijn boeken, Henk van Gelder, ik heb al zijn boeken. Ik maak gewoon een website. Dus ja, een volslagen verrassing dat ik de prijs krijg. Wel een mooie steun in de rug.”

De Zwarte Kat is, met 1000 unieke bezoekers per dag, in de loop van de jaren een trefpunt voor liefhebbers geworden omdat Van Bilsen elke snipper nieuws uit de cabaretwereld plaatst. Je vindt er speellijsten, profielen, mediaoptredens, impresariaten en festivals. De site is bovendien vrijwilligerswerk, benadrukt de jury. „Een uit de hand gelopen liefhebberij’, zegt Van Bilsen, die een fulltime baan heeft als applicatiebeheerder.

De Zwarte Kat, vernoemd naar het Parijse Le Chat Noir, het eerste cabaret of theatercafé uit 1881, begon in 1996 als een plek voor uitgeschreven teksten van bewonderde cabaretiers: Hans Teeuwen, Harrie Jekkers en Hans Dorresteijn.

„Vanuit het idee om ook aandacht aan andere cabaretiers te schenken, is de site almaar gegroeid”, zegt Van Bilsen. Daarbij leunt hij op een netwerk aan tipgevers: „Technici, theatermedewerkers, bezoekers, impresariaten, journalisten, cabaretiers zelf.”

De Zwarte Kat ziet het als zijn taak om journalistiek te zijn. „Ik schrijf zo objectief en zakelijk mogelijk”, zegt Van Bilsen. Met het recenseren van voorstellingen is hij opgehouden. „Probleem is dat ik best een harde recensent ben.” Als hij op Twitter nog wel eens zijn mening laat doorschemeren, komt daar kritiek op. „Men beschouwt Zwarte Kat als een objectieve nieuwsdienst.”

Het forum op de site heeft hij deze week gesloten. Discussies over cabaret worden tot zijn spijt tegenwoordig gevoerd op Twitter en Facebook. „Jammer, want veel kan je in een tweet niet kwijt. Maar fora zijn een aflopende zaak.”

Het liefst zou hij van de Zwarte Kat het IMDb voor het cabaret maken. „Een levende encyclopedie. Al twee jaar bouw ik aan een overzicht van alle voorstellingen en iedereen die in cabaret werkzaam is, tot aan decorbouwers toe. Dat is monnikenwerk.” Hij vordert langzaam. „Af en toe moet ik slapen.” Van Bilsen weet al wat hij met het prijzengeld van 1.500 euro gaat doen. Dat gaat weer terug het cabaret in: via crowdfunding voor cabaretiers die een album willen maken.

    • Ron Rijghard