Orange Solar bouwt fabriek

Orange Solar voorziet revival panelenproductie in Nederland. Foto Rien Zilvold.

De Nederlandse zonnepanelenbouwer Orange Solar Power uit Bergen op Zoom opent een fabriek in West-Brabant. Daar moeten jaarlijks 280.000 zonnepanelen worden gemaakt, waaronder buigzame panelen. Eind dit jaar moet de fabriek in bedrijf zijn, er zullen zo’n 60 mensen gaan werken. Met de nieuwe fabriek wil Orange Solar Power „een startschot” geven voor „de revival” van de zonnepanelenproductie in Nederland. Die is grotendeels verdwenen uit Nederland en uit Europa; weggeconcurreerd uit China, dat veel goedkopere zonnepanelen produceert. Eerder moest zonnefoliefabrikant Helianthos uit Arnhem een doorstart maken. Fabrikant Scheuten Solar uit Venlo kwam in Chinese handen, Solland Solar uit Heerlen in Italiaanse. Orange Solar meent dat de markt nu voldoende veranderd is en heeft al orders. Het bedrijf maakt de zonnecellen in de panelen niet zelf, maar importeert die. Het plan is dat de nieuwe panelen vooral uit Europese componenten bestaan. (NRC)