Weer puntenaftrek voor crisisclub FC Twente

Enschedese club opnieuw gestraft voor wanbeheer. De hoofdsponsor stopt, commissarissen zijn kwaad en de jubileumreceptie is afgelast.

FC Twente heeft voor de tweede keer dit seizoen drie punten in mindering gekregen wegens het niet nakomen van financiële doelstellingen. De halfjaarcijfers voldoen niet aan het plan van aanpak dat Twente in opdracht van de voetbalbond KNVB heeft opgesteld om uit Categorie 1 van zorgwekkende clubs te komen, zo maakte de club vanochtend bekend. Het werkkapitaal per 31 december 2014 blijkt ontoereikend.

Na een derde puntenstraf kan de KNVB besluiten om de licentie van de profvoetbalclub in te trekken. Begin maart werd voor het eerst drie punten van het puntentotaal van Twente afgetrokken, de zwaarste straf van zijn soort in de geschiedenis van de eredivisie. Twente had in de jaarcijfers over afgelopen seizoen het financiële resultaat proberen te verbeteren door de restwaarde van het stadion na de afschrijvingstermijn op 20 miljoen te stellen. De KNVB ging niet akkoord.

Na de uitschakeling in het bekertoernooi tegen PEC Zwolle afgelopen dinsdag is met deze puntenmindering elke reële kans op Europees voetbal voor de club verkeken. FC Twente daalt af naar plek elf in de eredivisie.

Twente staat onder curatele als een van de clubs in de Categorie 1 van het financiële beoordelingssysteem van de KNVB. Op drie meetmomenten (jaarcijfers, halfjaarcijfers en begroting) in een jaar wordt gekeken naar verschillende financiële ratio’s. Twente heeft deze week een aangepast plan van aanpak ingediend, waarin de club langer de tijd neemt om uit Categorie 1 te komen. Zo hoopt de club verdere puntenstraf te voorkomen. Een club mag drie jaar in die categorie zitten, daarna vervalt de licentie. Twente wilde daar in één jaar uit komen, gerekend vanaf vorig jaar mei, maar neemt nu de volle termijn.

De begroting over komend seizoen gaat terug naar 36 miljoen euro, terwijl de omzet voor 2015/2016 afgelopen oktober nog begroot was op 41,6 miljoen. Deze week zijn meerdere ontslagen gevallen onder het kantoorpersoneel, al zal de grootste inkrimping komen van de afslanking van de spelersselectie en bezuiniging op vrouwenvoetbal en de jeugdopleiding. De club maakte vandaag bekend te stoppen met de afdeling profscouting.

Twee commissarissen haalden gisteren in dagblad Tubantia hard uit naar voormalig clubvoorzitter Joop Munsterman, die vorige week vroegtijdig vertrok. Ze voelen zich misleid. Zo zou Munsterman de raad van commissarissen niet hebben ingelicht over een mondeling akkoord over contractverlenging voor hoofdtrainer Alfred Schreuder tot 2019, met een salaris oplopend tot naar verluidt acht ton.

Omdat huidig voorzitter Aldo van der Laan als lid van het managementteam nauw bij het beleid van Munsterman betrokken was, lijkt sprake van een vertrouwensbreuk in het nieuw te vormen bestuur waarbij de commissarissen met Van der Laan en de directie plaatsnemen in een zogeheten one-tier board. Van der Laan zegt vanochtend in het AD dat het met het contract van Schreuder „niet gegaan is zoals het zou moeten”, maar dat ook hij pas later wist dat Munsterman de trainer een toezegging had gedaan. „Ik had niet overal zicht op.”

Als gevolg van de berichtgeving verlengt hoofdsponsor XXImo het tweejarige contract niet. Het bedrijf sprak gisteren in een persverklaring van „misleiding door de clubleiding”.

De voor maandag geplande receptie ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de club gaat niet door.