Wat ging er vooraf aan het doodschieten van Walter Scott?

Op beelden vastgelegd met de dashcam in de politieauto van agent Michael T. Slager is te zien hoe Walter Scott het op een lopen zet wanneer de agent zijn identiteitspapieren controleert.
Op beelden vastgelegd met de dashcam in de politieauto van agent Michael T. Slager is te zien hoe Walter Scott het op een lopen zet wanneer de agent zijn identiteitspapieren controleert. Foto screenshot YouTube

De beelden van agent Michael T. Slager die afgelopen zaterdag de zwarte man Walter Scott neerschoot gingen de hele wereld over. Nu zijn ook beelden voorafgaand aan de schietpartij vrijgegeven, en vertelt de man die het filmpje maakte zijn verhaal.

Elke politieauto in Amerika heeft er eentje: een dashcam. En dus is ook de opmaat naar de fatale schietpartij vastgelegd. De politie gaf de beelden gisteravond vrij. Scott wordt door de agent naar de kant gedirigeerd vanwege een kapot achterlicht. De sfeer is dan nog ontspannen: de agent heeft muziek aanstaan, en het eerste gesprek, als Slager informeert naar de verzekering van de auto, verloopt rustig.

Pas als de agent de identiteitspapieren van Scott meeneemt, weet Scott dat het hommeles is. Er staat een arrestatiebevel tegen hem uit. Hij probeert uit de auto te stappen, maar gaat snel weer zitten als agent Slager daar om vraagt. Dan bedenkt Scott zich, doet de deur open en zet het op een lopen.

Op weg naar werk

Even later vindt een worsteling plaats tussen Scott en Slager in een nabijgelegen parkje. Precies op dat moment loopt Feidin Santana langs, een 23-jarige Dominicaanse immigrant die werkt in een nabijgelegen kapperszaak. Hij is op weg naar zijn werk. Hij ziet eerst Scott aan komen rennen, vlak daarna de agent. Santana denkt ogenblikkelijk dat er iets aan de hand is. Als hij ziet dat Scott getaserd wordt, besluit hij zijn telefoon te pakken.

Pas op, de volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
https://www.youtube.com/watch?v=kbvU8HFROwI

Santana heeft inmiddels zijn verhaal aan meerdere Amerikaanse media verteld. Het eerste interview gaf hij aan MSNBC. Dan blijkt dat we het filmpje bijna nooit hadden gezien. Santana:

“Ik had niet verwacht dat hij ging schieten. Volgens mij rende Scott weg omdat hij bang was, of gewond door de taser. Daarna wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Ik heb er zelf over nagedacht om het filmpje te wissen want ik was bang dat het mijn leven in gevaar zou brengen.”

Foto screenshot YouTube

Feidin Santana wordt geïnterviewd door MSNBC. Foto screenshot YouTube

De Dominicaanse kapper besluit ‘gewoon’ naar zijn werk te gaan. In de dagen erna volgt hij de berichtgeving over het incident op de voet. Hij leest zelfs het politierapport. Meteen weet hij dat er iets niet klopt:

“Ik wist meteen dat die agent iets fout had gedaan. Ik heb mezelf verplaatst in de familie van meneer Scott, en hoe ik het zou vinden. Toen besloot ik dat ik wel iets moest doen.”

‘Wacht maar even hier’

Santana gaat naar de politie. Die geloven hem eerst niet als hij zegt dat hij beelden van de schietpartij heeft. Pas na een tijdje weet hij ze te overtuigen, waarop een agent zegt: “wacht hier maar even”. Dat maakt Santana zenuwachtig. Hij loopt naar buiten en schakelt vlak daarna een advocaat in. Vervolgens verschijnt het filmpje online. Slager is inmiddels ontslagen en wordt verdacht van moord. Santana hoopt dat het filmpje nog meer impact heeft dan dat:

“Ik heb denk ik het goede gedaan, en ik hoop dat het ervoor zorgt dat andere mensen in de toekomst niet opnieuw zoiets doen.”

Het interview van MSNBC met Santana. Pas op, ook hierin zitten beelden van de schietpartij die als schokkend ervaren kunnen worden.