Voor het eerst in 50 jaar overleg tussen ministers VS en Cuba

De twee ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Cuba tijdens hun ontmoeting in Panama. John Kerry (rechts) en Bruno Rodriguez (links).
De twee ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Cuba tijdens hun ontmoeting in Panama. John Kerry (rechts) en Bruno Rodriguez (links). Foto EPA/Glen Johnson

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (John Kerry) en Cuba (Bruno Rodriguez) hebben vannacht voor het eerst sinds 1958 een officieel overleg gehad. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het overleg vond plaats in Panama.

Het is ruim een halve eeuw geleden dat zulke hoge functionarissen van beide landen elkaar in een officiële gelegenheid hebben ontmoet. Na afloop van de eerste gesprekken zei Kerry dat er “progressie is geboekt”. President Obama maakte in december vorig jaar bekend de daarvoor ijzige relatie tussen beide landen te willen ontdooien. Beide landen praten over de mogelijkheid ambassades te openen en hebben al gevangenen uitgewisseld.

Lange weg te gaan

Toch is de weg naar een compleet herstelde relatie tussen de VS en Cuba nog lang. Cuba eist dat de Amerikanen Guantanamo Bay sluiten en teruggeven voordat diplomatieke betrekkingen volledig hersteld kunnen worden. Verder heeft president Raúl Castro gezegd dat de VS alle handelssancties moeten opheffen, ook wat betreft bondgenoot Venezuela. Dat land noemden de VS begin maart nog een “extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid.

In Panama vindt de komende drie dagen de Summit of the Americas plaats, een ontmoeting tussen de leiders van landen in Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben die eens in de zoveel jaar plaatsvindt.

    • Sam de Voogt