Van Koningsbrugge mag zijn Passion-hit toch gewoon gaan uitbrengen

Jeroen van Koningsbrugge zingt Wit Licht tijdens The Passion. Screenshot via YouTube The Passion

Jeroen van Koningsbrugge was boos. Hij wilde het nummer Wit Licht, dat hij vorige week zong tijdens televisiespektakel The Passion (EO/KRO), uitbrengen als single, maar de omroepen verboden dat. Van Koningsbrugge liet zich gisteren niet tegenhouden en een relletje was geboren.

Twitter avatar eenjurk J. van Koningsbrugge Nog een keer goed nagedacht en ik ga #Witlicht gewoon opnemen! #kommaaropcommisariaat #belachelijk #gezeik #gedoe #onzin #dwdd #bzvn #kak

De KRO en de EO waren bang voor een boete van het Commissariaat voor de Media. Het is namelijk niet toegestaan om te verdienen aan programma’s die zijn gemaakt van publiek geld. Overigens stonden de schrijver van Wit Licht, John Ewbank, en de eerste vertolker ervan, Marco Borsato, meteen achter Van Koningsbrugge.

Vanochtend kwam dan het verlossende antwoord van het Commissariaat. Het opnieuw opnemen en uitbrengen van nummers uit The Passion is “in principe” toegestaan en valt onder “artistieke vrijheid”. De artiest mag dan alleen niet refereren aan het programma of de omroep. Dus Jeroen mag geen logo van The Passion op zijn cd’tje zetten.

De uitvoering van Wit Licht tijdens The Passion:

Sinterklaasjournaal als angstbeeld

De angst van de omroepen voor boetes van het Commissariaat is niet onbegrijpelijk. Vorige maand beboete de mediawaakhond nog de NTR met 150.000 euro voor het gebruik van inpakpapier in Het Sinterklaasjournaal. Vorige week was Heel Holland Bakt (Omroep MAX) de klos, vanwege de verkoop van producten in de Albert Heijn. Straf: 162.000 euro. Beide omroepen gaan nog in beroep. ‘Passiongate’ toont aan dat deze boetes afschrikwekkend werken.

Waarom Van Koningsbrugge wel mag verdienen aan Wit Licht? Zolang hij zich volledig losweekt van het programma of de omroepen, schendt de publieke omroep niet het ‘dienstbaarheidsprincipe’, waarbij derde partijen niet mogen verdienen aan publieke programma’s. Bioscopen die The Passion live in hun zalen wilden vertonen, werden daarom teruggefloten.

En als de omroepen het zelf willen uitbrengen?

Als de EO of de KRO zélf de nummers zouden willen uitbrengen, moeten ze van tevoren toestemming vragen bij het Commissariaat en dan nog gelden strenge voorwaarden. Mag de publieke omroep zomaar nummers van artiesten gebruiken in The Passion? “Ja”, zegt woordvoerder van The Passion Reinder van Dijk, “zolang wij de rechten betalen bij Buma/Stemra. We brengen artiesten niet van tevoren op de hoogte, want de nummers moeten een verrassing blijven.” Frank Janssen van Buma/Stemra geeft hem gelijk. “Buma/Stemra heeft een overeenkomst met de publieke omroep waarin het gebruik van muziek op radio en televisie is geregeld.” Schrijvers krijgen automatisch een vergoeding als hun nummer op radio of televisie bij de publieke omroep komt.

Overigens behouden de schrijvers van de nummers te allen tijde de auteursrechten. Van Koningsbrugge moet dus gewoon netjes aan John Ewbank toestemming vragen. Het is ook tussen hen om de opbrengsten van de single te regelen.

Vandaag neemt Jeroen van Koningsbrugge zijn nummer op in de studio.

De organisatie van The Passion liet gauw weten volledig achter het besluit van het Commissariaat te staan.

Twitter avatar thepassion The Passion We zijn blij dat het Comm vd Media liet weten dat de artiesten hun nummers toch opnieuw mogen opnemen en uitbrengen! http://t.co/Ln5wpQ0B8L
    • Menno Sedee