Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Utrechtse serieverkrachter in één extra zaak vervolgd

Rechtbanktekening van Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter.
Rechtbanktekening van Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Foto: ANP / ALOYS OOSTERWIJK

De Utrechtse serieverkrachter wordt in vier zaken vervolgd. Dat is er één meer dan in het najaar tijdens de pro-formazitting was gemeld. De definitieve tenlastelegging werd vandaag door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

In de andere achttien onderzochte zaken wordt geen vervolging ingesteld “vanwege gebrek aan bewijs”. De slachtoffers zijn hierover geïnformeerd.

De extra tenlastelegging gaat over een verkrachting uit 1995 in De Bilt. Dankzij forensisch onderzoek heeft het OM nu ook in deze zaak bewijs tegen de verdachte, Gerard T.. Eerder waren al DNA-matches gevonden in twee andere zaken uit 1995 in Bunnik en Utrecht en een verkrachting in 2001 in Bilthoven.

Onrust

De verkrachtingen waar T. van verdacht wordt, vonden plaats tussen 1995 en 2001. Tussen die jaren werd in en rondom Utrecht een groot aantal verkrachtingen en aanrandingen gepleegd, wat leidde tot grote onrust. Vrouwen werd afgeraden om alleen te fietsen, en de politie hield een grootscheeps onderzoek.

Een verdachte werd uiteindelijk nooit aangehouden, tot dit voorjaar. Toen werd T. gepakt voor een fietsendiefstal, waarbij DNA van hem werd afgenomen. Dat koppelde hem uiteindelijk aan de verkrachtingen. T. was eerder ook al in beeld geweest als verdachte, maar destijds weigerde hij DNA af te staan.

De inmiddels 52-jarige verdachte beroept zich volgens het OM nog steeds op zijn zwijgrecht. Volgende week zal het OM tijdens een nieuwe pro-formazitting met de rechtbank praten over een nog uit te voeren persoonlijkheidsonderzoek. Tijdens zulke zittingen bespreekt het Openbaar Ministerie met de rechter en de verdachte de voortgang van het onderzoek.