AFM: banken willen te weinig veranderen

De financiële sector beseft onvoldoende dat de beloningscultuur moet veranderen. Dat stelt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in een interview. „Er is onvoldoende besef dat er écht iets anders nodig is. Men heeft de neiging om deuren dicht te houden en door te gaan op de oude manier.” De AFM is een van de twee belangrijkste financiële toezichthouders. Van Vroonhoven heeft zich verbaasd over het gebrek aan een maatschappelijke antenne bij banken en verzekeraars. Ze vindt dat die vooruitgang hebben geboekt in het centraal stellen van het klantbelang, in plaats van dat van zichzelf. Maar ze zegt ook dat er „echt iets van een gebrek aan gevoel voor het sentiment in de samenleving is”, omdat de beloningsdiscussie al speelt sinds het uitbreken van de crisis zeven jaar terug. Ze zegt zich zorgen te maken over het feit dat veel goede stappen die banken hebben gezet, tot stand zijn gekomen door druk van buiten. De sector zou uit zichzelf te weinig doen. (NRC)