Rode Kruis: eerste vliegtuig met hulpgoederen in Jemen geland

Een vliegtuig met 16 ton aan hulpgoederen is geland in de Jemenitische hoofdstad Sana’a, meldt het Internationale Rode Kruis. Het is de eerste levering hulpgoederen na weken van zware gevechten.

Soldaten van het Jemenitische leger bereiden een aanval voor op doelen van Houthi-rebellen bij de havenstad Aden. Foto EPA

Een vliegtuig met 16 ton aan hulpgoederen, waaronder geneesmiddelen, verband en chirurgische apparatuur, is geland in de Jemenitische hoofdstad Sana’a (maps), meldt het Internationale Rode Kruis. Het is de eerste levering hulpgoederen na ruim twee weken van zware gevechten in Jemen.

Robert Mardini, het hoofd van de operaties van het Rode Kruis in het Midden-Oosten:

Twitter avatar RMardiniICRC Robert Mardini At last, our @ICRC 1st cargo plane carrying 16.4T of medicines, bandages, IV fluids and surgical equipment landed in Sana’a. #Yemen

geen toegang

Begin vorige week werd het Rode Kruis de toegang tot Jemen ontzegd. De door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie die luchtaanvallen uitvoert op Jemen weigerde een medisch vliegtuig te laten landen in de hoofdstad. Het vliegtuig bevatte voldoende medische benodigdheden om zevenhonderd tot duizend gewonden te verzorgen.

Na bijna een week onderhandelen kreeg het Rode Kruis deze week wél toestemming om de noodzakelijke hulpgoederen en -verleners naar Jemen te sturen. Dit gebeurde een dag nadat de hulporganisatie had opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van 24 uur zodat de hulpgoederen het land in gebracht konden worden.

Lees op nrc.nl: Jemenieten willen een einde aan de oorlog: #KefayaWar (het is genoeg)

‘bijna catastrofaal’

In Jemen is een groot gebrek aan medicijnen, water en voedsel en de ziekenhuizen zijn overvol. Het Rode Kruis noemt de situatie “bijna catastrofaal”. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in de laatste twee weken zeker 643 mensen gedood en meer dan 2.200 mensen gewond geraakt.

Cedric Schweizer, de leidinggevende van de Jemenitische afdeling van het Internationale Rode Kruis, noemde de medische nood erg hoog. “Er zijn slachtoffers in het hele land.”

“Er zijn luchtaanvallen geweest in het noorden, het westen en het zuiden van het land, en gevechten tussen de Jemenitische wapende troepen in het midden en het zuiden leggen een immense druk op de zwakke medische diensten.”

pakistan kiest voor neutraliteit

Het Pakistaanse parlement heeft besloten om de door Saoedi-Arabië geleide coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen niet te steunen. Een resolutie roept de strijdende partijen op om met een “vreedzame dialoog” tot een oplossing te komen. Pakistan moet de neutraliteit behouden, zo staat in de resolutie, om een pro-actieve diplomatieke rol te kunnen spelen en zo de crisis in Jemen te kunnen beëindigen.

In het overwegend sunnitische Pakistan, een land met een shi’itische minderheid dat grenst aan het overwegend shi’itische Iran, heerst de angst voor betrokkenheid bij de gevechten in Jemen en voor een conflict in de regio.

Volgens de WHO zijn tienduizenden families gevlucht voor het oplaaiende geweld.

Wat is er aan de hand?

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie voert bombardementen uit op de Houthi’s, die een groot deel van Jemen controleren van het uiterste noorden tot en met het gebied onder hoofdstad Sana’a. De Saoedische koning heeft verklaard dat de militaire interventie niet zal stoppen voor Jemen weer veilig is en de Houthi-rebellen een halt toe is geroepen.

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door oud-president Saleh, pleegden eerder dit jaar een staatsgreep. De afgelopen tijd veroverden ze steeds meer gebied en rukten ze op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Hadi zich had verschanst nadat hij eerder Sana’a moest ontvluchten. De president wist daarop te ontkomen naar Saoedi-Arabië.

Verder lezen? We praten je bij (hier) over de militaire interventie in Jemen.

    • Sterre van der Hee