Goede doelen verpesten de markt voor relatiegeschenken

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Promz, een relatiegeschenkenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht
Wie: Jé-Anne van den Berg en Erik Kok van Senator en Saskia Bevers van Bovisales

Knalgroene opschrijfboekjes, van kleur veranderende mokken, poezenkalenders, kaarsen in de vorm van een bureaustoel, opvouwbare barbecues, kauwgomballenautomaten, boksballen en pennen, héél veel pennen.

Welkom in de wondere wereld van de relatiegeschenken waarin cadeaus niet zomaar cadeaus zijn maar een diepere, verborgen marketingboodschap in zich dragen. ‘Wij zijn super milieubewust’, zegt de biologisch afbreekbare scheurkalender. ‘Wij zijn een beetje stout’, zegt het erotische kerstpakket. ‘Wij houden wel van een geintje’, zegt de pennenhouder in de vorm van je baas.

Jé-Anne van den Berg is met haar pennen heel erg van de kwaliteit.

A photo posted by Bo&Caro (@boencaro) on

Lullig

“Wij zijn heel erg van de kwaliteit”, zeggen de pennen van het Duitse plastic pennenbedrijf Senator volgens hun accountmanager Jé-Anne van den Berg. Een pen is volgens haar het beste promotionele item dat er is.

“Mensen lenen pennen vaak uit, laten ze ergens liggen of geven ze weer weg. Zo legt de pen met jouw bedrijfsnaam er op een hele reis af, wie weet in wiens belangrijke handen hij terecht komt.”

Ondanks de ongekende pennenpopulariteit heeft Senator het moeilijk gehad de laatste jaren – net zoals de hele relatiegeschenkenbranche, aldus Erik Kok, CEO Benelux van Senator. De crisis heeft er volgens hem flink ingehakt: er worden minder en goedkopere relatiegeschenken gegeven.

“Soms ook wordt in plaats van een cadeau een schenking aan een goed doel gedaan. Werd er eerst vijftigduizend euro aan échte cadeaus besteed, nu wordt, in het kader van bezuinigingen, de helft daarvan naar Unicef overgemaakt.”

En dat is natuurlijk ronduit lullig, voor de relatiegeschenkverkoper.

Pepermunt

Er is één tak van de branche waarmee het nooit slecht gegaan is. Snoep. “Snoep gaat altijd goed. Dat is een feit”, stelt Saskia Bevers van het in snoep gespecialiseerde bedrijf Bovisales.
Waarom? Bevers legt uit: “De mensen houden van snoep.”
Rolletjes pepermunt worden veruit het beste verkocht.
Ook dit kan Bevers uitleggen:

“Een pepermuntje kan alles hebben.”

Zelfs een crisis dus.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken