Rechter: UvA mag Maagdenhuis ontruimen

Het Maagdenhuis aan het Spui in Amsterdam
Het Maagdenhuis aan het Spui in Amsterdam Foto ANP / EVERT ELZINGA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag het door studenten bezette Maagdenhuis ontruimen. Dat heeft de rechter in Amsterdam vanmiddag bepaald, meldt persbureau ANP. De rechter heeft ook een dwangsom opgelegd om de studenten het pand per direct te laten verlaten.

Als de studenten geen gehoor geven aan de oproep, moeten ze per persoon per dag duizend euro betalen. Het bedrag kan maximaal oplopen tot 25.000 euro.

De UvA heeft tijdens het kort geding geëist dat de studenten het pand binnen vier uur verlaten. De universiteit mag nu tot ontruiming overgaan, als het vonnis officieel is geworden. De UvA kon nog niet zeggen wanneer ze daartoe overgaan. Het universiteitsbestuur heeft hier nu overleg over.

De studenten hebben in een reactie aan ANP laten weten “zich te beraden op het vonnis”. Om 18.00 uur gaan ze hierover vergaderen. Waarschijnlijk duurt die twee uur.

Festival

De bezetters, verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit, kondigden eerder aan het Maagdenhuis maandag of eventueel zondagavond te willen verlaten. Tijdens het weekend wilden ze namelijk nog het Festival der Wetenschappen organiseren.

Van de rechter mag dit ook niet doorgaan. De veiligheid is volgens de rechter onvoldoende gegarandeerd.

Half miljoen schade

Tijdens de zitting betoogde de advocaat van de UvA dat de bezetters in de afgelopen weken voor een half miljoen euro schade hebben toegebracht aan het pand van de universiteit. De advocaat:

“Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is grafitti aangebracht.”

De advocaat reageerde niet op een verzoek van de bezetters het enorme schadebedrag te onderbouwen. Hun advocaat liet weten dat er slechts een rekening was van 245 euro voor de reparatie van de voordeur.