Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rechter: boek over Rabobank moet vernietigd worden

Exterieur van het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht.
Exterieur van het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Foto ANP / Koen van Weel

Het boek over de Rabobank, waarin de bank wordt beschuldigd van kunstroof, moet uit de winkels worden gehaald. De voorraad van De Verpanding van Paulien Derwort moet worden vernietigd. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vandaag bepaald.

Reden is dat bankmedewerkers met hun naam in het boek worden genoemd, wat volgens de rechter een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer. Er komt waarschijnlijk een geanonimiseerde herdruk.

Vorige week belandde De Verpanding nog op plaats zestien in de lijst van best verkochte boektitels. De kopers worden verzocht het boek terug te sturen. Het geld krijgen ze terug.

Schrijfster Paulien Derwort beschrijft in De Verpanding hoe bankafdeling Bijzonder Beheer, die bedrijven in zwaar weer begeleidt, bij twee kunsthandelaren met schuldproblemen, Tessa van Veen en Wim Koperberg, te werk ging. Volgens het boek pleegt Rabobank kunstroof, maakte de bank jacht op de collecties van kunsthandelaren en intimideerden en achtervolgden Rabobank-medewerkers hun klanten.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Rechter: boek over Rabo vernietigen (€).