PSV heeft de titel bijna binnen na zege op PEC Zwolle

PSV'er Georginio Wijnaldum (r) scoort de 1-0 en viert dat met teamgenoot Memphis Depay. Foto ANP / Kay in 't Veen

PSV heeft een nieuwe horde genomen op weg naar de landstitel. De club uit Eindhoven won vanavond in eigen huis met 3-1 van PEC Zwolle en staat daarmee op de rand van het kampioenschap. Als Ajax morgenavond verliest bij Heracles Almelo wordt PSV zelfs nog deze week kampioen.

De ploeg uit de lichtstad kwam voor eigen publiek al rap op voorsprong, nadat Georginio Wijnaldum van dichtbij hard raak schoot. Na ruim een half uur spelen bracht Maikel van der Werff de bezoekers op gelijke hoogte. Een prachtig schot van Joshua Brenet hielp PSV vlak na rust weer naar de voorsprong.

PEC laatste half uur nog gevaarlijk

In het laatste half uur van de wedstrijd dwong PEC geregeld stevig aan en kreeg het meerdere kansen op een gelijkmaker. Dat kwam ook doordat PSV eerder in de wedstrijd verzuimde de voorsprong verder uit te breiden. Diep in de blessuretijd gooide Luuk de Jong de wedstrijd in het slot: 3-1.

Door de overwinning komt PSV nu op 76 punten, 13 meer dan Ajax. De nummer twee uit de ranglijst mag echter nog een duel inhalen, morgenavond in Almelo. Als de Amsterdammers die wedstrijd verliezen is PSV direct kampioen. Met nog vier wedstrijden te gaan is de achterstand dan niet meer te overbruggen.

PSV nog niet deze week gehuldigd

Ook bij een gelijkspel zijn de Eindhovenaren eigenlijk al kampioen. Het doelsaldo van PSV (+54) is namelijk veel beter dan dat van Ajax (+36). Alleen bij vier hele grote nederlagen van PSV kan Ajax – als het alles wint – de koploper nog achterhalen.

Weet de regerend landskampioen morgen te winnen, dan heeft PSV het volgende week in eigen huis tegen Heerenveen in eigen handen. Mocht PSV morgen al kampioen worden, dan wordt het overigens pas volgend weekeinde gehuldigd.

    • Joost Pijpker