President Obama belt met Cubaanse leider Castro

Barack Obama tijdens een eerder telefoongesprek.
Barack Obama tijdens een eerder telefoongesprek. Foto EPA / Ron Sachs

De Amerikaanse president Obama heeft gisteravond gebeld met zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro. Dat schrijft persbureau AP vandaag. Als het bericht waar is, is het pas het tweede officiële gesprek tussen de leiders van de twee landen in meer dan vijftig jaar.

De eerste keer was in december, vlak voordat Obama en Castro hun plannen aankondigden om de diplomatieke relaties tussen de landen te verbeteren.

AP baseert zich op een medewerker van het Cubaanse Nationale Informatie Agentschap. Het Witte Huis kon het bericht niet bevestigen.

Panama-top

Obama en Castro zijn gisteravond beide aangekomen in Panama, waar een top van Zuid- en Noord-Amerikaanse landen plaatsvindt dit weekend. Tijdens de top is geen officiële ontmoeting tussen Castro en Obama gepland. Verwacht wordt dat de twee leiders elkaar wel zullen spreken in de wandelgangen.

Gisteravond vond wel een officiële ontmoeting plaats tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen: John Kerry (VS) en Bruno Rodriguez (Cuba). Dat was het eerste overleg sinds 1958.

De toenadering sinds december is het resultaat van maandenlange onderhandelingen onder begeleiding van Canada en het Vaticaan. Het conflict tussen het communistische Cuba en de VS was altijd een gevoelig punt in de verhoudingen met Zuid-Amerikaanse landen en Mexico omdat die wel normale banden met Cuba onderhielden. Volgens Obama leverden decennia van sancties niets op. Cuba werd er niet democratischer door en de Amerikaanse economie was er niet mee gediend, zei hij. Het Cuba-beleid was eigenlijk symboolpolitiek.

    • Eva Smal