Pakistaanse Hof laat verdachte van de terreuraanslag in Mumbai vrij

Het Pakistaanse Hof heeft een man op borgtocht vrijgelaten die wordt beschuldigd van het plegen van de terreuraanslag in het Indiase Mumbai in 2008. Bij die aanslag kwamen 166 mensen om het leven.

Zaki-ur-Rahman Lakhvi, de hoofdverdachte van de terreuraanslag in Mumbai (archieffoto uit januari). Foto AP / B.K. Bangash

Het Pakistaanse Hof heeft Zaki-ur-Rehman Lakhvi, die wordt beschuldigd van het plegen van de terreuraanslag in het Indiase Mumbai in 2008, op borgtocht vrijgelaten, meldt persbureau Reuters. Bij de aanslag kwamen 166 mensen om het leven.

Volgens de advocaat van de man, Malik Nasir Abbas, is Lakhvi vrijgelaten wegens “onvoldoende bewijs” voor zijn schuld. Voor zijn veiligheid in Lakhvi naar een geheime plek gebracht.

“Lakhvi is vrijgelaten en hij is nu uit de gevangenis. Ik weet niet waar hij heen zal gaan.”

‘bedreiging voor veiligheid’

Premier Narendra Modi van India heeft de vrijlating van de man, die in India wordt beschouwd als het brein achter de aanslagen, veroordeeld. Ook de Indiase minister van Buitenlandse Zaken heeft tegenover Pakistan zijn zorgen uitgesproken over de vrijlating.

“Feit is dat bekende terroristen die niet effectief worden vervolgd een bedreiging vormen voor de veiligheid van India en de rest van de wereld.”

India beschuldigde (€) de Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba van het plegen van de terreuraanslag in Mumbai. In 2008 drongen zwaarbewapende leden van de groep een aantal bekende plekken in de stad Mumbai binnen, zoals het Taj Mahal Hotel en een joods centrum, en zorgden ze voor een bloedbad onder aanwezigen. Volgens Indiase onderzoekers was Lakhvi de leider van de groep. In 2009 werd hij gearresteerd.

gespannen relatie

Hindoeïstisch India (met een islamitische minderheid) heeft een grensgeschil en een zeer gespannen relatie met islamitisch Pakistan, waar extremisten zeer actief en invloedrijk zijn. Af en toe laait ook het sluimerende conflict over Kashmir weer op. Zowel Pakistan als India claimt het gebied in de Himalaya.

    • Sterre van der Hee