Spekman, Halsema: linkse samenwerking

Prominente PvdA’ers en GroenLinksers pleiten vandaag in deze krant voor een krachtenbundeling. „De linkse partijen moeten gaan samenwerken”, zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman. „Laten we alle kinnesinne opzij zetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal.” Oud-GroenLinks-leider Femke Halsema roept op tot het sluiten van een „links stembusakkoord” bij de volgende verkiezingen. Op dit moment zijn er verschillende initiatieven gaande voor progressieve machtsvorming. De wetenschappelijke tijdschriften van PvdA en GroenLinks brengen deze maand een gezamenlijk nummer uit en organiseren een thema-avond. Ook voeren de Amsterdamse ex-wethouders Pieter Hilhorst (PvdA) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks) gesprekken over landelijke samenwerking. De SP is vooralsnog niet geïnteresseerd in de linkse toenadering. Volgens Kamerlid Van Raak heeft praten alleen zin „als de politieke leiders bij elkaar gaan zitten”.