Nieuw massagraf ontdekt in Duits concentratiekamp Bergen-Belsen

Een man legt bloemen neer bij het monument in Bergen-Belsen.
Een man legt bloemen neer bij het monument in Bergen-Belsen. Foto EPA / Philipp Schulze

In het voormalige Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen is recentelijk een nieuw massagraf ontdekt. Het graf van zo’n 4 meter breed en 16 meter lang werd door Nederlandse onderzoekers ontdekt. Ze kwamen de plek op het spoor door de verklaringen van ex-gevangenen van het kamp, zo meldt Nieuwsuur vanmiddag.

De onderzoekers kregen daarbij de hulp van Paul Verschure, kleinzoon van de in Bergen-Belsen overleden verzetstrijder Jan Verschure. Verschure junior sprak met verschillende ex-gevangenen die met zijn grootvader in het kamp zaten. Een van hen kwam met een kaart waarop de locatie stond, waar Jan Verschure waarschijnlijk begraven ligt.

Na diverse metingen heeft de Nederlandse oorlogsarcheoloog Ivar Schute vastgesteld dat de aangewezen plaats – tegenwoordig een grasveld - vrijwel zeker een massagraf ligt. Om daar zeker van te zijn wil Paul Verschure het graf laten openen, maar daar is de Joodse gemeenschap het niet mee eens. Volgens religieuze wetgeving is het niet toegestaan om in Bergen-Belsen te graven.

Jan Verschure stierf op 29 april 1945 aan de gevolgen van tyfus. Het concentratiekamp Bergen-Belsen was op dat moment al twee weken bevrijd. De grootvader van Paul Verschure regelde in de oorlog voedseltransporten, totdat hij werd opgepakt en naar het Duitse kamp werd gedeporteerd.

    • Joost Pijpker