Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Motel Mozaïque, Rembo & Rembo en radicalen in Rotterdam

Ava, de hoofdrolrobot uit de film Ex Machina.
Ava, de hoofdrolrobot uit de film Ex Machina. Screenshot Youtube.com

Kunnen we dit weekend inderdaad zonder jas de straat op? Als dat zo is, is het Rotterdamse Motel Mozaïque-festival een uitstekende keuze om in de buitenlucht bands te luisteren. Mocht je nou meer van het binnen zitten zijn, dan bieden Rembo en Rembo en het Imagine Film Festival ook uitkomst.

FESTIVAL // Motel Mozaïque

vrijdag 10 en zaterdag 11 april, diverse locaties Rotterdam (dagkaarten €37,50, passe-partouts €65, nachtprogramma €12,50-15)

Het festivalseizoen is vorig weekend al afgetrapt met Paaspop, dit weekend stoomt door met de 15e editie van Motel Mozaïque, het Rotterdamse boetiekfestival waar je veel onbekende acts kunt zien voordat ze misschien wel heel groot zijn geworden. Internationaal, nationaal en lokaal talent strijkt dit weekend neer in de havenstad voor een uitgebreid dag- en nachtprogramma: o.a. Villagers, Purity Ring, The Notwist, Rotterdamse postpunkers Rats On Rafts, Will Butler (Arcade Fire), Ibeyi, Kate Tempest, Ghostpoet, Hypnotic Brass Ensemble, BRNS, The Districts, Yung, Kurt Overbergh (programmeur van de AB in Brussel met een speciaal project over Billie Holiday), Mister and Mississippi, Kovacs, Alamo Race Track, The Staves, en nog veel meer.

Gratis te bezoeken: diverse gidsentochten door Rotterdammers die hun stad laten zien, het tentpodium Kornuit op het Schouwburgplein en uiteraard weer het podium van muziekwebsite 3voor12, waar vele artiesten korte sessies spelen (bekijk hier het tijdschema).

https://youtu.be/1p27kXrX22k

GAAN // Radicalen in Baja Beachclub

donderdag 9 t/m zondag 19 april, Rotterdam, gratis en betaald programma

Nu we toch in Rotterdam zijn: het poppodium Roodkapje neemt eenmalig tien dagen lang de roemruchte Baja Beachclub, dat leegstaat aan het Schouwburgplein, over voor het beeldende kunstfestival Radicals #1. Je kunt er onder meer werk zien van kunstenaarsgroep The Cult Of Rammellzee (UK), Democracia (ES) en Dirk Serpinski (NL). Denk verder aan concerten, zogenoemde ‘Road-on-the-Road tours’ in een rijdende bioscoop, een “fashion procession” van modeontwerpster Nada van Dalen (vanavond tussen 19-20u, met een zeer speciale terror-act) en een performance-event op de 20e etage van de Hofpoort (aan Hofplein). Radicals #1 is de eerste editie van een drieluik dat ook plaats moet vinden in Amsterdam en Istanbul. Zaterdag programmeert de onlangs jubilerende Amsterdamse concertorganisator Subbacultcha! drie Nederlandse acts in de Baja, die gratis te bezoeken zijn: Mountain States, Floris Bates en Goodnight Moonlight.

KIJKEN // Rembo en Rembo

online

Voor het geval u het gemist heeft: een paar dagen geleden kwam het volledige archief van VPRO-jeudgserie Rembo & Rembo online. Het programma werd uitgezonden tussen 1987 en 1997 en bedacht door Maxim Hartman en Theo Wesselo. Op vpro.nl/rembo kun je nu alles dat je ooit gemist hebt of weer opnieuw wil zien terugkijken. Van Gluurbuur tot familie Magdat en van soapserie De Föhn tot De Timmerman. Daar bent u wel een weekendje mee zoet, dachten wij zo. Lees trouwens hoe VPRO-redacteur op hilarische wijze het duo probeerde te interviewen. Een klein voorbeeld:

Volgens Wikipedia zijn jullie geboren op 13 augustus 1963. Zijn jullie tweeling?
T: 34 augustus? Klopt niet. 13? Dan ben ik jarig.
M: Hij is op 10 november jarig, toch. Nog gefeliciteerd, man.
T: Heb je een cadeau?
M: Als er één mijnheertje attent is, is het wel Theo Wesselo. Staat altijd klaar voor de ander. Er klopt geen reet van Wikipedia.

KIJKEN // Imagine Film Festival

8 t/m zaterdag 8 april, Filmmuseum Eye, Amsterdam (kaarten €7,50-32,50)

Het 31e Imagine Film Festival in Amsterdamse filmmuseum Eye zoomt dit keer in op de robots. Zo zijn er lezingen over robots, maar is er ook een masterclass robotdesign. De NRC-filmredactie lichtte (€) de volgende drie films uit het programma uit: Big Game (“puike retro-actiefilm waarin Air Force One neerstort in Finland”), It Follows (“suprisehit waarin seks de enige manier om te overleven is”) en The Midnight Swim (“het meer waar volgens de folklore ooit zeven zusters verdronken”).

NRC-filmredacteur Coen van Zwol schreef (€) over hoofdrolrobot Ava in openingsfilm Ex Machina, het filmdebuut van regisseur Alex Garland:

“Wat als de computer intelligenter wordt dan de mens, de zogeheten ‘Singulariteit’? Dan is alles verder onvoorspelbaar: worden mensen dan uitgeroeid, gepamperd, geassimileerd, genegeerd? Misschien is het dus wel zo veilig om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen in een zogeheten ‘AI-box’: een krachtige stand-alone computer met zeer beperkte in- en output. Al zal, zo redeneert blogger Eliezer Yudkowsky, AI zich uit zo’n AI-box praten als hij werkelijk slimmer dan de mens is. En eigenlijk is dat ook het onderwerp van Ex Machina.”