Miss Etam legt het af tegen goedkope én luxe winkels

Opnieuw is een Nederlandse modeketen in nood. De Etam Groep, eigenaar van Miss Etam en Promiss, heeft uitstel van betaling gekregen.

None
foto LEX VAN LIESHOUT / ANP

Drie jonge vriendinnen, modieus gekleed in spijkerbroeken met gaten, zwieren deze donderdagmiddag gearmd door de Haagse winkelstraat. De winkel van Miss Etam, met frisse, kleurige etalages met videoschermen, keuren ze geen blik waardig. Ze verdwijnen de Bijenkorf in.

Ook Joanna Sudajtis (34) loopt de Miss Etam, afgelopen najaar geopend in de Nieuwe Haagse Passage, voorbij. „Ik vind het zo’n oubollige winkel”, zegt ze. „Misschien klopt het beeld dat ik heb niet, hoor, maar voor mijn gevoel is Miss Etam voor oudere vrouwen.” Sudajtis koopt haar kleding liever bij de Bijenkorf of bij Mexx.

Wie komt er dan wél bij Miss Etam? De 63-jarige mevrouw Doomen uit Fijnaart, bijvoorbeeld. Zij en haar man zijn net naar het Mauritshuis geweest en eindigen hun dagje Den Haag met winkelen. Ze heeft niets gekocht, want de terrasjes lonken. Thuis in Brabant gaat Doomen vaak naar Miss Etam, zegt ze, of naar Promiss, dat ook onder de Etam Groep valt. Ze koopt er van alles. „Broeken, blousjes. Het is leuk en betaalbaar.” Ze hoopt maar dat Etam een doorstart maakt, zegt ze.

Forse reorganisaties

De meeste klanten die deze middag bij Miss Etam binnenstappen, hebben het nieuws gehoord: de modeketen verkeert in financiële nood en heeft uitstel van betaling aangevraagd.

De Etam Groep uit Zoetermeer, in handen van de familie Korijn, zegt dat dit het gevolg is van de „toegenomen druk” op de Nederlandse modemarkt en de sterke opkomst van onlinewinkelen. Het is het ruim negentig jaar oude bedrijf naar eigen zeggen „onvoldoende” gelukt „om zich aan deze nieuwe marktomstandigheden aan te passen”.

Etam heeft het wel geprobeerd, zo blijkt in de winkel. Zo nu en dan stopt de muziek even voor een bandje met de mededeling: „Mist u een artikel, is uw maat er niet of draagt u liever een andere kleur? Bestel het product op de tablet in de winkel en het wordt gratis bij u thuisbezorgd.”

Reuzehandig, zegt een van de medewerksters in Den Haag. En klanten maken er graag gebruik van.

Praten over het avondeten

De Etam Groep is de zoveelste modeketen in nood. Recentelijk ging Mexx failliet; die keten kon een doorstart maken dankzij een Turkse koper. Warenhuisketen V&D, voor een groot deel afhankelijk van de mode-inkomsten, ging bijna failliet en lijkt voorlopig gered. WE kondigde afgelopen week een reorganisatie aan die tientallen banen kost. En ook zelf heeft de Etam Groep al twee keer forse reorganisaties doorgevoerd.

Het zijn vooral de winkels in het middensegment die het zwaar hebben. De goedkope kledingwinkelketens – H&M, Zara, Primark – floreren. Ook aan de bovenkant van de markt gaat het nog goed. De Bijenkorf koos ervoor vijf warenhuizen te sluiten om zich helemaal op het luxesegment te kunnen richten.

Hoe slecht de Etam Groep er precies voorstaat, is moeilijk te zeggen. De laatste cijfers die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd, gaan over het boekjaar 2012-2013. Toen leed het bedrijf een verlies van 5,7 miljoen euro bij een omzet van 219 miljoen euro, mede door een dure reorganisatie.

Etam-topman John van der Ent is net in maart overgestapt naar V&D. Zijn functie wordt tijdelijk waargenomen door de financiële topman van de Etam Groep, Frits van Peski.

De rechtbank in Den Haag heeft gistermiddag twee bewindvoerders aangesteld die samen met de directie van Etam gaan kijken naar de mogelijkheden voor een doorstart. Ondertussen blijven de winkels gewoon open en krijgt het personeel doorbetaald.

In de winkel in de Haagse binnenstad hebben de personeelsleden van Miss Etam – allen vrouwen – er vertrouwen in dat het goedkomt, zeggen ze. Opgewekt helpen ze klanten, praten over het mooie weer, het avondeten en hun weekendplannen.

    • Barbara Rijlaarsdam