Opinie

    • Hans Beerekamp

Lente of winter: het is Diederik zijn schuld

Luistershot van Diederik Samsom in 'Pauw’ .
Luistershot van Diederik Samsom in 'Pauw’ .

Het was weer een dag die een beetje tegenviel voor PvdA-leider Diederik Samsom. De datum die uitgekozen was om vanuit zijn ervaring als parttime stagiair in de wijkverpleging te Spijkenisse eens kritische opmerkingen te maken over de vermaledijde bureaucratie in de zorg, moest hij volop reageren op aanvallen uit eigen kring. Een kritisch rapport van twee partijleden over de te weinig linkse koers van de PvdA, werd zelfs ondersteund door twee van zijn fractiegenoten, onder wie Mei Li Vos, die in Nieuwsuur zei: „Als we niks doen, dan komt er een rechtse rotwinter aan, en dat moeten we gewoon niet hebben.”

Grappig, als je ziet wat Samsom sinds hij een coalitie met de VVD sloot, zoal over zich heen heeft gekregen, dan lijkt die winter allang te zijn gearriveerd. Misschien wordt het juist een beetje lente, nu het beuken op de leiding van de staatsbanken en de vermarkting van zo ongeveer alles een maatschappelijke bedding begint te krijgen. Of zoals Jesse Klaver (GroenLinks) het formuleerde in DWDD: „Er is een onderstroom in de samenleving, die onstuitbaar is en die gaat grote verandering brengen.”

Lente of winter, Samsom krijgt de schuld. Zijn aftreden wordt bijna elke maand voorspeld door De Telegraaf, niemand wil op hem stemmen, zelfs partijgenoten lijken op hem te zijn uitgekeken. Met des te meer bewondering kijk ik naar zijn standvastige houding, van roestvrij staal.

Gisteren bij Pauw zat hij naast zijn stagebegeleider Violieke van Eijk, die vond dat hij het heel goed deed. Maar natuurlijk kon ze niets anders zeggen. Uiteraard is het politieke propaganda als een politicus een paar uur per week les geeft aan een ROC of meeloopt met buurtwachten of gezinsverzorgsters. En vanzelfsprekend is het sollen met ‘zorgvragers’ het gevolg van het beleid van de eigen coalitie, uitgevoerd door PvdA’er Martin van Rijn, en van de opdrachten aan de zorgverzekeraars. Samsom is hypocriet.

Maar toch is het helemaal geen slecht idee om als politicus je eigen beleid, op een terrein waar het mis kan gaan, in de praktijk te toetsen. Samsom blijft blijmoedig de kop van Jut en is er echt van overtuigd dat de geschiedenis deze regering ooit gelijk zal geven.

Het was een aardige aflevering van Pauw, met drie Kamerleden aan tafel voor verschillende onderwerpen, die niet bang waren om over hun eigen portefeuille heen te kijken. Sharon Gesthuizen (SP) doet het altijd goed op televisie, dus ook als ze met gebaren aangeeft hoe de stromen boter van het hoofd van Teun van Dijck (PVV) af lopen.

De achterstand in kijkcijfers van Pauw op RTL Late Night is minder groot dan in de eerste helft van het seizoen. Met veel zelfspot en sarcasme en een redelijk goede hand van gasten kiezen zal het programma zich wel weten te handhaven in het al toegezegde volgende seizoen.

Het gaat alleen nog steeds gruwelijk mis als er malle extreme moslims of ex-jihadisten worden uitgenodigd. Of als een zinnige dialoog over de Armeense genocide wordt opgeluisterd met grote groepen Turkse en Armeense supporters op de tribune. Die hebben elkaar weinig te zeggen en verhogen alleen maar het Jerry Springergehalte. En daar krijg je echt geen hogere kijkcijfers meer mee.

    • Hans Beerekamp