Kijken: heb jij lawaaierige bovenburen? Wacht maar, het kan nog véél erger

Een beeld uit het filmpje van Above Average.

Het is een ergernis die iedereen met een appartementje of flatwoning kent. Je bent vroeg naar bed gegaan, omdat je de volgende dag een belangrijke afspraak hebt en plotseling beginnen de bovenburen herrie te maken. Niet oorverdovend, maar genoeg om je eraan te storen. Maar het kan altijd erger, kijk maar!

Meteen na de eerste ergernis volgt vaak ook een soort verwondering. Wat zijn dat überhaupt voor geluiden? Zijn ze nu met bowlingballen over de vloer aan het rollen, of hoe zit dit? Witheet trek je een badjas aan en stommel je de trap op. De deur gaat open, en dan: vermoorde onschuld. Wij? Nee hoor, ben je gek.

De bovenburen die iedereen kent. Maar dan twee slagen erger:

Een symfonie van herrie

Even is het zowaar stil, maar amper in bed begint het kabaal weer. Het lijkt wel alsof je bovenburen niet zomaar geluiden maken. Maar dat ze het erom doen. Dat de geluiden die jij in het holst van de nacht hoort een zorgvuldig georchestreerde symfonie is, met als enige doel om jou uit je slaap te houden.

Met dit idee in het achterhoofd maakte de humoristisch website Above Average een filmpje over bovenburen. En dit koppel neemt zijn taak uitermate serieus. Of zoals de mannelijke bovenbuurman het heel fraai verwoordt:

“Hun plafond is ons podium. En wij dansen daar overheen. We zien het ook als werk. Vaak werken we in ploegendiensten om de onderburen het idee te geven dat hier nooit iemand slaapt.”

    • Joost Pijpker