Iran: Saoediërs plegen genocide

Iran laakt luchtoffensief Saoedi-Arabië. Jemen groeit snel uit tot een bron van grote regionale instabiliteit.

Khamenei: "Zij geven de voorkeur aan barbaars gedrag, niet aan waardigheid."
Khamenei: "Zij geven de voorkeur aan barbaars gedrag, niet aan waardigheid." Foto EPA

De Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren ongekend hard uitgehaald naar Saoedi-Arabië, vanwege de bombardementen in Jemen. Die vergeleek hij met de Israëlische oorlog in Gaza. „Dit is een misdaad, dit is genocide die juridisch kan worden vervolgd”, zei hij in een toespraak op televisie.

De uitspraken vergroten de toch al hoog oplopende spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië, in reactie op het Saoedische luchtoffensief in Jemen en het principeakkoord over het omstreden nucleaire programma van Iran. Saoedi-Arabië vreest de groeiende invloed en assertiviteit van Iran en heeft met zijn traditionele voorzichtigheid gebroken.

In zijn toespraak richtte Khamenei zijn venijn specifiek op de jonge Saoedische prins Mohammed die de leiding heeft over het offensief in Jemen. Hij zei dat Saoedi-Arabië in het verleden altijd een waardig buitenlandbeleid heeft gevoerd, maar dat „een paar onervaren jonge mannen” de leiding hebben overgenomen. „Zij geven de voorkeur aan barbaars gedrag in plaats van waardigheid.”

De Saoedische koning Salman, die de troon in januari besteeg, heeft zijn 34-jarige zoon aangesteld als minister van Defensie en hoofd van de hofhouding – twee invloedrijke posities voor iemand met zo weinig ervaring. De Saoedische media hebben de rol van de jonge prins toegejuicht. Maar als hij faalt zullen zijn rivalen in het koningshuis de messen slijpen.

Zo groeit de oorlog in Jemen snel uit tot een bron van grote regionale instabiliteit. Een coalitie van sunnitische landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, voert al zestien dagen luchtaanvallen uit op shi’itische Houthi-rebellen en hun bondgenoten in Jemen. De Saoediërs beschouwen de Houthi’s als werktuig van Iran. Zij worden daarin gesteund door Amerika.

De VS breiden hun wapensteun aan de coalitie uit en zullen daarnaast meer inlichtingen delen met de landen die deelnemen aan het luchtoffensief. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde dat de VS niet „aan de zijlijn blijven staan terwijl de regio wordt gedestabiliseerd”. Hij uitte woensdag in een interview voor het eerst beschuldigingen dat Iran de Houthi’s militair steunt. „Er komen duidelijk voorraden uit Iran. We registreren verschillende vluchten per week.”

Kerry lijkt te doelen op de dagelijkse lijnvluchten tussen Teheran en Sana’a sinds de machtsovername van de Houthi’s in de Jemenitische hoofdstad. Maar hij kwam niet met bewijs dat daar wapens mee vervoerd worden. Experts gaan ervan uit dat Iran de Houthi’s hooguit financieel bijstaat – zo kregen ze een jaar gratis olie – maar geen controle heeft over de groep.

Iran blijft aandringen op een wapenstilstand in Jemen en een diplomatieke oplossing. Desondanks halen Saoedische media fel uit naar Iran. Donderdag werd een vliegtuig met Iraanse pelgrims teruggestuurd, bij gebrek aan de juiste papieren.

Iran zond op zijn beurt een torpedojager en een logistiek marineschip naar de Golf van Aden, officieel om piraterij te bestrijden. De Iraanse marine heeft tientallen van dit soort missies uitgevoerd, maar in het licht van oorlog in Jemen was het olie op het vuur. Saoedi-Arabië waarschuwde Iran dat de schepen de territoriale wateren van Jemen moeten mijden. „Als de schepen de Houthi’s proberen te helpen, dan heeft de coalitie het recht om een passend antwoord te geven.”

    • Toon Beemsterboer