Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Hoe overleef je spoilers? Simpel, vervang alles door Friends

Acteur Sean Bean speelt Lord Eddard "Ned" Stark in de HBO-televisieserie van Game of Thrones.
Acteur Sean Bean speelt Lord Eddard "Ned" Stark in de HBO-televisieserie van Game of Thrones. Foto AP / Nick Briggs

Je hebt van die mensen die een zak chips meteen leeg eten. Die al hun vakantiedagen in één keer opnemen. Die nooit hardlopen, en dan ineens een marathon gaan rennen. Dat soort mensen hebben een probleem als het gaat om series kijken.

Want probeer maar eens zeven weken te wachten om het vijfde seizoen Game of Thrones in één weekend te kunnen bingewatchen. Lukt niet. Overal spoilers. Gelukkig is er een oplossing.

Alle spoilers vervangen door Friends

Ramin Bahari, Judith Kun en Peter Polman ontwikkelden Friends of Thrones: een gratis plug-in voor Google Chrome die iedere GOT-spoiler vervangt door materiaal uit de sitcom Friends. Die is vanaf dit weekeinde gratis te downloaden. Bahari legt uit hoe het werkt:

“Stel dat je op Facebook iets leest over Game of Thrones, bijvoorbeeld ‘Tyrion Lannister en Ned Stark kregen ruzie’, dan vervangt de plug-in dit automatisch door ‘Ross en Rachel kregen ruzie’.”

Hetzelfde geldt voor foto’s en filmpjes: “In plaats van een bloederige battle bij Castle Black zie je Monica die haar fat dance doet.” Waarom eigenlijk Friends? Bahari: „Tja, dat heeft iedereen zo vaak gezien, daarmee kun je onmogelijk spoilen.”

Een wedstrijdje spoilers ontvluchten

Maar wat als je nou écht niet van Friends houdt? Of tóch nog niet alles hebt gezien en niet wilt weten of Ross en Rachel lang en gelukkig samen leven? Dan kun je van het ontlopen van spoilers altijd nog een wedstrijd maken, zoals een kleine groep Amerikanen de afgelopen jaren deed bij de Super Bowl.

De finale van het American footballseizoen is namelijk een van de meest bekeken evenementen op aarde. Dit jaar deden 112 Amerikanen mee aan het wedstrijdje wegrennen voor de uitslag. Na twee weken waren er nog 7 deelnemers over. Voor zover bekend zijn dat er, nu ruim twee maanden na de Super Bowl, nog zes.