Het perfecte wachtwoord lijkt een utopie

Het perfecte wachtwoord lijkt een utopie. Is het kort, dan is het makkelijk te hacken, maar te lang is ook niet goed. Edward Snowden vertelde vorige week wat volgens hem wel het perfecte wachtwoord is.

Is er zo iets als het ideale wachtwoord? Edward Snowden had vorige week wel een tip: een kort, onsamenhangend zinnetje.
Is er zo iets als het ideale wachtwoord? Edward Snowden had vorige week wel een tip: een kort, onsamenhangend zinnetje. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het perfecte wachtwoord lijkt een utopie. Is het kort, zodat je het kunt onthouden, dan is het makkelijk te hacken, maar te lang is ook niet goed. Edward Snowden deed vorige week tijdens een interview met komiek John Oliver uit de doeken wat volgens hem wel het perfecte wachtwoord is.

Het was eergisteren toen de Franse televisiezender TV5 Monde werd gehackt door aanhangers van Islamitische Staat (IS). Door de hack verscheen een afbeelding van een gemaskerde jihadist op de Facebookpagina van de zender en moest de uitzending worden stilgelegd. De website werd uit de lucht gehaald. TV5 Monde meldde vandaag zelf dat de zender beschikt over “een zeer hoog veiligheidsniveau”. Ze vermoeden dat de hackers weken bezig zijn geweest.

Post-it

Waarschijnlijk net bekomen van de schrik, maakten collega’s van BFM TV een item over de hack bij TV5 Monde. Er werden beelden uitgezonden van de redactie van TV5. Nietsvermoedend. Na het item kwamen de eerste reacties via Twitter.

Klaarblijkelijk hebben de medewerkers van de internationale zender moeite om hun wachtwoorden uit hun hoofd te leren, want prominent in de achtergrond sierden Post-its met de inlogcodes de computerschermen op de redacties. Zo blijkt het password voor het YouTube-account van TV5 ‘lemotdepassedeyoutube’ te zijn. En bij BFM TV verschenen twee tikkende handen op een toetsenbord, met daarboven op een briefje duidelijk leesbaar de inlognaam en het bijbehorende wachtwoord van een medewerker.

Twitter avatar pent0thal pent0thal Another password spotted in the wild… http://t.co/9RvVTr6FOn

Te makkelijk

Er gingen direct na de hack al geruchten dat het Franse bedrijf te eenvoudige wachtwoorden zou hebben gebruikt. Volgens Russische media was het moeilijkste wachtwoord azerty12345 wat gelijk staat aan qwerty12345 in Nederland, de eerste letters en cijfers op het toetsenbord.

Binnen 1 seconde gekraakt

Edward Snowden voormalig medewerker van de CIA, legde vorige week in een interview met komiek John Oliver uit wat wel een goed wachtwoord is:

“Onder de acht tekens is een wachtwoord via een computersysteem binnen één seconde gehackt.”

Een betere optie volgens Snowden is om een korte zin te maken:

“Iets wat wel te onthouden is, maar niets met elkaar te maken heeft zoals: Margaretthatcheris110%SEXY”

Een wachtwoord dat volgens John Oliver inderdaad niet eens door een computer te raden is, maar nu het wereldkundig gemaakt is, misschien toch niet de beste optie.

Het item over het perfecte wachtwoord volgens Snowden

    • Maarten Back