Greenpeace worstelt met nieuwe regering India

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Indiase regering maakt korte metten met Greenpeace. In The Wall Street Journal staat dat India zeven bankrekeningen van de organisatie bevriest. Greenpeace zou regels rondom overboekingen vanuit het buitenland hebben overtreden.

Volgens het bevel van de minister van Binnenlandse Zaken is het gerapporteerde bedrag niet het werkelijke bedrag dat Greenpeace heeft ontvangen uit het buitenland.

Het ministerie noemt ook een voorbeeld. De organisatie had op een zeker moment een saldo van nul, terwijl de balans in werkelijkheid stond op 66.031.783 roepie (994.035 euro). Een typefout, volgens Greenpeace.

Een smeercampagne, noemt de Indiase directeur van Greenpeace het. De problemen waar het ministerie aan refereert zijn in januari opgelost, meent Samit Aich. “Wij geloven in het Indiase juridische systeem.” Ook zegt hij dat 70 procent van de inkomsten van Greenpeace in India donaties zijn van Indiërs.

The Wall Street Journal vermoedt dat omdat de regering ‘pro-ontwikkeling’ is, de weg vrijgemaakt moet worden voor grote, dure projecten, bijvoorbeeld: nucleaire energie en de aanleg van kolenmijnen. Laat Greenpeace daar nu net een stevige mening over hebben.

Unilever profiteert van olieprijs

De prijs aan de pomp mag dan nauwelijks lager worden, Unilever heeft wél voordeel van de lagere olieprijs. In The Jakarta Post voorspelt analist Harry Su (Bahana Securities) dat de olieprijzen de hogere kosten voor de Indonesische tak van de multinational compenseren. “De meeste producten van het bedrijf, van verpakkingen tot melkproducten vinden hun oorsprong in olie-gerelateerde materialen.”

In maart steeg de prijs van Unileverproducten in Indonesië met 1 procent. Vorig jaar waren de prijzen al gestegen met gemiddeld 8 procent, zegt Su. Die gestegen prijzen moesten de lagere omzet maskeren.

Unilever Indonesië (UNVR) moet wel flink betalen voor het gebruik van de merknaam Unilever. Die royalties zullen de totale winst drukken, vermoedt Desmon Silitonga, een analist bij Millenium Danatama Indonesia. Hij verwacht dat er zo’n 8 procent naar moederbedrijf Unilever gaat.

Dan zijn er nog de salarisverhogingen en de zwakkere roepia die gevolgen hebben voor de einduitkomst. Lagere olieprijs of niet, Unilever mag niet te vroeg juichen, meent The Jakarta Post.

Meer elektrische auto’s verkocht in China

Elektrische auto’s waren maar matig populair in China, maar dat gaat nu veranderen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers over de afgelopen maanden die persbureau Xinhua publiceert. Het aantal verkochte auto’s dat rijdt op ‘nieuwe energie’ is verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden: naar 25.400.

Het aantal zuiver elektrische auto’s dat werd verkocht, steeg met 400 procent ten opzichte van een jaar geleden, de verkoop van het aantal plug-in hybride auto’s steeg met 500 procent.

Het aantal verkochte auto’s van Chinese makelij steeg met 4,23 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Van alle verkochte personenauto’s, was 43,21 procent Chinees.

De totale autoverkoop steeg afgelopen kwartaal met 3,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. De groei neemt daarmee wel af, want over 2014 steeg de autoverkoop nog met 6,9 procent.

    • Eefje Rammeloo