Sjaak Rijke: ‘Bevrijding was hectisch en angstig’

Sjaak Rijke, de Nederlander die maandag werd bevrijd na ruim drie jaar te zijn gegijzeld in Mali, heeft tijdens zijn gevangenschap zware fysieke en mentale ontberingen moeten doorstaan. Dat schrijft Rijke in een verklaring die gisteren op zijn verzoek door het ministerie van Buitenlandse Zaken werd verspreid. Hij noemde de bevrijding door Franse elitetroepen een „hectisch en angstig moment”. Rijke zei in goede gezondheid te verkeren en uit te kijken naar de hereniging met zijn vrienden, familie en collega’s. „Op enkele incidenten na ben ik goed verzorgd. Het leven in de woestijn is zwaar, voedsel is vaak schaars en daardoor eenzijdig. Ik kan geen pasta meer zien voorlopig.” Ook liet hij weten geen groots onthaal te willen bij zijn terugkeer in Nederland.

    • NRC