Opinie

Gespreksstof

Still uit de bewuste internetvideo, waarin Walter Scott wordt doodgeschoten door agent Slager.

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Het filmpje van de week was zonder twijfel dat van een zwarte man die door een blanke agent werd doodgeschoten. Willen we daar eigenlijk naar kijken, vroeg Philip Gourevitch van The New Yorker, in een stuk dat we vrijdagochtend afdrukten als coververhaal van nrc.next.

De reportage van de week kwam ook uit de VS en was van de hand van onze correspondent in Washington Guus Valk. Hij beschreef hoe hij in de VS nog nauwelijks kinderen op straat ziet. ‘Te gevaarlijk, denken hun ouders. Want opvoeden betekent tegenwoordig vooral: risico’s beperken’.

Het interview van de week las ik met Robert Serry. Deze Nederlandse diplomaat moest als VN-gezant in het Midden–Oosten vrede zien te brengen tussen Israël en de Palestijnen. Het was een ‘mission impossible’ schrijft onze correspondent in Jeruzalem, Derk Walters.

Onze correspondent in Rio de Janeiro Floor Boon stelde dan weer de vraag van de week: wat doe je in Brazilië als er een lijk in je tuin ligt?

Ik verlaat het buitenland met het blog van de week. Dat was van de hand van onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar. Zij covert de volgende weken de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Hier somt ze alvast de vijf redenen op waarom die verkiezingen zo belangrijk zijn.

Naar het binnenland.

Eerst met de lezersbrief van de week. Die kwam van Linda Wulfert, een lezeres uit Utrecht. Zij is boos op bezoekers van musea die met flits schilderijen en etsen fotograferen en op die manier haar bezoek aan die heerlijke tentoonstelling van de Late Rembrandt hebben verpest. Ze heeft in mij alvast een warme medestander.

Het vervolgverhaal van de week was er een over de publieke omroep. De NPO moet anders, vindt staatssecretaris Sander Dekker. De eerste plannen werden gepresenteerd. Collega’s Wilfred Takken en Jan Benjamin vroegen zich af wat de kijker er van gaat merken.

De column van de week was er een van mijn collega in de hoofdredactie, Marike Stellinga. Zij riep de bankiers op om in gesprek te gaan met de samenleving en ‘niet te doen of ons financiële systeem een uit te roeien duivels monster is’. Een prettig tegengeluid was dat.

De zoektocht van de week was die naar de fijnste plek om te wonen in Nederland. Lees hier waarom je in Amsterdam, Bussum of misschien wel Waddinxveen wil wonen.

Het wordt een boeiend sportweekend.
Het portret van de week was er een van de man die zondag een kasseisteen boven zijn hoofd zou kunnen heffen, de Noor Alexander Kristoff. Vorige zondag won hij op overtuigende manier de mooiste klassieker in het wielrennen, de Ronde van Vlaanderen. Zondag kan de 27-jarige kopman van Katjoesja Parijs-Roubaix winnen. Maar heimelijk hoop ik dat de Nederlander Terpstra revanche neemt.

Tot slot nog dit: mijn collega Freek Staps, de chef van NRCQ die een maandje op Harvard doorbrengt en goed weet dat ik van speeltjes hou, mailde mij om te vragen of hij een Apple Watch moet kopen voor mij. Maar zijn eigen redactie vertelde me deze week dat die Apple Watch weliswaar leuk is maar dat je die nog niet moet kopen. Ik wacht nog even, Freek.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.