FC Twente krijgt opnieuw puntaftrek vanwege financieel wanbeleid

Het stadion van FC Twente
Het stadion van FC Twente .Foto ANP/Vincent Jannink

FC Twente heeft voor de tweede keer dit seizoen drie punten in mindering gekregen wegens het niet nakomen van financiële doelstellingen. De halfjaarcijfers voldoen niet aan het plan van aanpak dat Twente in opdracht van de KNVB heeft opgesteld om uit Categorie 1 van zorgwekkende clubs te komen, zo maakte de club vanochtend bekend. Het werkkapitaal van de voetbalclub per 31 december 2014 is ontoereikend.

Twitter avatar fctwente FC Twente Opnieuw drie punten in mindering, nieuw plan van aanpak ingediend: http://t.co/38Cp3r9ehB

Na een derde puntenstraf kan de KNVB besluiten om de licentie van de profvoetbalclub in te trekken. Begin maart werd voor het eerst drie punten van het puntentotaal van Twente afgetrokken, de zwaarste straf van zijn soort in de geschiedenis van de eredivisie, wegens een te groot verlies. Twente had in de jaarcijfers over afgelopen seizoen het financiële resultaat proberen te verbeteren door de restwaarde van het stadion na de afschrijvingstermijn op 20 miljoen te brengen. De KNVB ging daar niet in mee.

Ontslaggesprekken

FC Twente staat onder curatele als een van de clubs in de Categorie 1, de financieel zorgwekkende clubs in het profvoetbal. Op drie meetmomenten (jaarcijfers, halfjaarcijfers en de begroting) in een jaar wordt gekeken naar verschillende financiële ratio’s. Twente voldoet al een jaar niet aan alle afspraken. De puntenaftrek in maart volgde op een eerder publieke waarschuwingen en een boete voor het contracteren van een speler zonder op een akkoord te wachten van de KNVB.

De begroting over komend seizoen gaat terug naar 36 miljoen euro, terwijl de omzet voor 2015/2016 afgelopen oktober nog begroot was op 41,6 miljoen. Deze week zijn meerdere ontslaggesprekken gevoerd, al zal de grootste inkrimping komen van de afslanking van de spelersselectie deze zomer en het inperken van de uitgaven aan vrouwenvoetbal en de jeugdopleiding bij de Enschedese club. De club maakte vandaag bekend ook te stoppen met de afdeling profscouting. De trainersstaf krijgt een belangrijke rol in het scouten van talenten.

Twitter avatar fctwente FC Twente “Jubileumreceptie nu niet gepast”: http://t.co/TMMwCAgzPi

Geen Europees voetbal

Deze week heeft Twente een aangepast plan van aanpak ingediend, waarmee de club langer de tijd neemt om uit Categorie 1 te komen waar het sinds vorige zomer door de KNVB in ingedeeld is. Zo hoopt de club verdere puntenstraf te voorkomen. Een club mag maximaal drie jaar in die Categorie zitten, daarna vervalt de licentie.

Na de uitschakeling in het bekertoernooi tegen PEC Zwolle afgelopen dinsdag is met deze puntenmindering elke reële kans op Europees voetbal voor de club verkeken. FC Twente daalt af naar plek elf.

Lees ook in NRC Handelsblad: Neergang FC Twente, treurspel in vele akten (€).

    • Bart Hinke