Ex-ombudsman leidt onderzoek naar Teeven-deal

Oud-ombudsman Oosting
Oud-ombudsman Oosting Foto ANP / ROBERT VOS

De onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de zaak waarover minister Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven vielen, wordt geleid door oud-ombudsman Marten Oosting. Het rapport moet eind dit jaar klaar zijn, schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een schikkingszaak uit 2000 van toenmalig officier van justitie Fred Teeven met drugscrimineel Cees H. Opstelten zei dat hiermee een bedrag van 1,25 miljoen gulden was gemoeid, later bleek het om 4,7 miljoen gulden te gaan. Het afschrift hiervan was volgens hem onvindbaar. Dat bleek later toch niet het geval, waarna Opstelten opstapte.

Ruime bevoegdheden

De Tweede Kamer eiste vervolgens een onafhankelijk onderzoek. Oosting heeft nu de opdracht gekregen de schikkingsovereenkomst, de informatie die over deze schikking al dan niet beschikbaar was, de informatieverstrekking aan de Tweede Kamer en het mogelijk lekken over de schikking te onderzoeken. De Kamer mag hierin nog wijzigingen aanbrengen.

De commissie krijgt ruime bevoegdheden, aldus minister Van der Steur. Ze mag met iedereen spreken en medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Openbaar Ministerie en van het ministerie van Financiën worden verplicht alle medewerking te verlenen. Ook kan de commissie zo nodig de Rijksrecherche inschakelen.

De PvdA’er Oosting (1943) was de Nationale ombudsman van 1987 tot eind 1999. Daarna was de Groninger onder meer lid van de Raad van State, staatsraad en leidde hij de commissie die onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede.

De overige leden van de commissie worden samengesteld in overleg met Oosting. (ANP)

Lees op nrc.nl: What’s the deal met de deal van Cees H. en wie is Cees H.?