Eis 20 maanden cel en jeugd-tbs voor Anthony D.

Het Corbulo College in Voorburg.
Het Corbulo College in Voorburg. Foto ANP / Valerie Kuypers

De zestienjarige Anthony D. uit Rijswijk, die in oktober in Voorburg een klasgenoot doodstak na een ruzie, zou twintig maanden celstraf en jeugd-tbs moeten krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag geëist.

De officier van justitie acht de verdachte schuldig aan moord omdat er sprake is geweest van voorbedachte raad. Het slachtoffer, de vijftienjarige Wesley, werd tijdens een middagpauze op het Corbulo College in Voorburg in zijn nek gestoken. Hij stierf in het schoolgebouw.

Gepest

D. werd jarenlang stelselmatig gepest op school volgens zijn advocaat. De officier van justitie weerspreekt dit:

“De verdachte is meerdere malen verhoord, hij is onderzocht door gedragsdeskundigen, de politie heeft in het onderzoek vele getuigen gehoord over de persoon van de verdachte en zijn achtergrond. Zowel op het Corbulo college als op eerdere scholen. Hieruit komt een beeld naar voren van een jongeman met ernstige gedragsproblemen. Dit zorgde ervoor dat hij conflicten kreeg met anderen. Dat is iets anders dan gepest worden.”

Medeplichtigheid

Anthony D. kreeg het mes van een vriend. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord omdat hij het mes aan de verdachte heeft gegeven en hem heeft verteld hoe hij het mes zou kunnen gebruiken. De strafzaak tegen hem is nog bezig. Later vandaag zal de officier van justitie haar eis tegen deze verdachte bekend maken.

    • Maarten Back