Een vrije, blije drukker

None

Barbara Stok, die een graphic novel maakte van de laatste levensjaren van Vincent van Gogh (Vincent, , 2012), tekent in het boekje De omslag juist de eerste jaren van Werkmans werkzame leven. Hij begint een handelsdrukkerij, verdient te weinig, ligt wakker van de betalingsherinneringen en amuseert zich net even te vaak met de kunstenaarsbent De Ploeg, vindt zijn vrouw. De zaak gaat failliet, maakt in beperkte vorm een doorstart en Werkman gaat aan de slag met zijn handpers, waar zijn experimentele druksels vanaf rollen. Barbara Stok tekent in klare lijnen, en ze trekt geen lijn teveel. Haar figuren hebben een Nijntje-hoofd, met raak getroffen neus- en ogenstippen. Ze weet vooral goed hoe ze vrijheid en blijheid moet afbeelden. En die dienen zich aan als de niet zo getalenteerde zakenman Werkman ontdekt wat hij met zijn leven aan moet – nóg dieper de kunst in duiken, nóg meer druksels maken.