Een black-out op tv is de ideale digitale aanslag

Met de aanval op een tv-zender dwingen IS-gezinde hackers veel aandacht af. De digitale aanslag is effectief.

Sinds de aanslag op Charlie Hebdo staat er bij alle Franse media een zwaarbewapende politieagent voor de deur. Ook bij het hoofdkantoor van tv-zender TV5 Monde in Parijs. Maar op een digitale aanslag heeft geen agent antwoord: gisteren werd TV5 Monde urenlang plat gelegd door hackers die beweerden gelieerd te zijn aan Islamitische Staat.

De computerinbrekers stalen wachtwoorden kwamen binnen door de achterdeur en struinden wekenlang door het netwerk om te kijken hoe ze de meeste schade aan konden richten. Vervolgens planden ze de dag om de stekker eruit te trekken.

Bij TV5Monde gingen alle uitzendingen op zwart en werden de website en meerdere socialemedia-accounts gekaapt. In één klap, voor zoveel mogelijk impact en paniek. Het doel van de digitale aanslag is niet anders dan van fysieke terreur. Alleen is de pakkans veel kleiner en hoeft er niemand te sneuvelen.

Op de verschillende sites en socialemedia-accounts van TV5 Monde stonden steunbetuigingen aan IS in het Frans, Engels en Arabisch. „Soldaten van Frankrijk, bemoei je niet met de Islamitische Staat!” stond er bij documenten die gepresenteerd werden als identiteitsbewijzen en cv’s van Franse militairen die in Irak actief zouden zijn. En daarna het dreigement: „Jullie hebben de kans jullie families te sparen, profiteer daarvan.”

Een black-out van elf zenders, bijna 24 uur lang, is ongekend. Tv-zenders zijn voor hackers met politieke motieven een aantrekkelijk doelwit, omdat een groot tv-station altijd in het middelpunt van de belangstelling staat.

De minister van Cultuur en Media, Fleur Pellerin, adviseerde tijdens een crisisoverleg directeuren van andere Franse mediabedrijven om hun beveiliging op te schroeven aangezien ze „vergelijkbare aanvallen” niet uitsluit.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, verantwoordelijk voor terreurbestrijding, kondigde aan dat de Franse binnenlandse veiligheidsdienst DGSI onderzoek zal doen naar de cyberaanval die hij „een terroristische daad” noemt. Frankrijk neemt sinds vorig jaar deel aan de luchtaanvallen op IS in Irak en vecht met 3.000 man in de Sahel tegen islamitisch extremisme.

CyberCaliphate

Al stond de TV5 Monde-site vol met pro-IS kreten en noemen de daders zich CyberCaliphate, het staat niet vast dat de aanslag werkelijk door Islamitische staat gepland en uitgevoerd is. De black-out bij TV5 Monde – de enige gratis te ontvangen Franstalige algemene tv-zender in de wereld – vindt plaats op het moment dat hacktivisme weer helemaal terug is.

De vorige hausse vond plaats tijdens de cyberrelletjes in 2010 en 2011, toen de anonieme hackersbeweging Anonymous bedrijven en instellingen op de korrel nam die zich bemoeiden met WikiLeaks. De politieke interesses zijn sindsdien veranderd: deze week publiceerde Anonymous een uitgebreide lijst van websites die aan IS verbonden zijn, met de oproep ze plat te leggen.

Omgekeerd richten sympathisanten van IS hun pijlen op westerse media. Door naar wachtwoorden te hengelen, meestal via zogenoemde phishing mails, slaagden ze er al in Twitter- en YouTube-accounts tijdelijk over te nemen.

TV5 Monde meldde beschermd te zijn door „zeer geavanceerde” firewalls maar dat zegt niets. Medewerkers springen niet erg voorzichtig om met wachtwoorden, zo bleek gisteren uit tv-beelden. Briefjes met wachtwoorden zaten op de computers geplakt.

De meeste netwerken zijn slecht beveiligd tegen hackers als die eenmaal binnengedrongen zijn. De enige manier om de schade te beperken is binnen het bedrijfsnetwerk een strikte scheiding aan te brengen tussen de verschillende onderdelen.

    • Marc Hijink
    • Peter Vermaas