Uitstel van betaling

Dit zijn de ketens die Etam voorgingen

2015-04-09 13:18:39 ZOETERMEER - Logo van Miss Etam. De Etam Groep, eigenaar van modewinkels Miss Etam en Promiss, vraagt uitstel van betaling aan. ANP LEX VAN LIESHOUT
2015-04-09 13:18:39 ZOETERMEER - Logo van Miss Etam. De Etam Groep, eigenaar van modewinkels Miss Etam en Promiss, vraagt uitstel van betaling aan. ANP LEX VAN LIESHOUT Beeld ANP

Wéér is er een winkelketen op sterven na dood: Etam heeft uitstel van betaling aangevraagd. Financieel directeur Frits van Peski, die tijdelijk de leiding heeft, moest ingrijpen omdat het bedrijf kampt met tegenvallende verkopen.

Dat Etam het moeilijk heeft, was al langer duidelijk. John van der Ent, tot begin dit jaar de topman, reorganiseerde de Etam Group (Miss Etam en Promiss) daarom al tweemaal. In januari schrapte Etam nog honderd banen op het hoofdkantoor in Zoetermeer, in 2013 verloren 140 mensen hun baan. Dat de keten nu zijn rekeningen niet kan betalen is niet verwonderlijk: vanaf 2012 lijdt de winkel, met een omzet van zo’n 120 miljoen euro, verlies.

Een maand geleden begon Van der Ent met zijn nieuwe baan: bij V&D. Ook al zo’n uitdaging.

Etam is bepaald niet de enige kwakkelende winkelketen. De omzet van de detailhandel herstelt langzaam, na een aantal magere jaren, maar kledingzaken deden het vorig jaar wéér slechter dan een jaar eerder. Hun gezamenlijke omzet liep met 1,2 procent terug.

Komen de 60 winkels van Promiss en de 140 winkels van Miss Etam in het rijtje Schoenenreus, Sabon, Siebel, Free Record Shop, de Harense Smid, Expo, Polare, Halfords, iCentre, Block en Mexx? Al deze ketens gingen al failliet, sommige ervan maakten nog een doorstart. De vakbond FNV ziet het in ieder geval somber in voor Etam: die verwacht een doorstart in afgeslankte versie.

In deze slideshow staan de opvallendste (bijna)faillissementen bij elkaar.

    • Anna Vossers
    • Sofie van Westrenen