Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout
Close up of a brown bovine snout

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Lagere kredietwaardigheid Shell

Shell had een haast onberispelijke kredietwaardigheid. Dat kan veranderen als het oliebedrijf BG Group voor bijna 50 miljard euro overneemt, oordeelt Standard&Poor. De Financiële Telegraaf schrijft over het onderzoek van de kredietbeoordelaar naar de voorgenomen overname.

Dat Shell een deel van de overnamesom wil betalen met geleende contanten, kan een probleem opleveren, vindt S&P. De schuldpositie van het bedrijf verandert daardoor, met mogelijk een lagere kredietbeoordeling tot gevolg.

West Brabant gaat zonnepanelen maken

West-Brabant krijgt een zonnepanelenfabriek waar zo’n 280 duizend panelen worden geproduceerd. De nieuwe fabriek moet werk bieden aan zestig mensen, bericht Omroep Brabant. Het gaat om het bedrijf Orange Solar Power. “Waar in de afgelopen jaren in Europa en ook in Nederland de zonnepanelenproductie grotendeels verdwenen is, is dit het startschot voor een revival”, zeggen de directeuren Guust Verpaalen en Walter van Loon bij de regionale omroep.

Het bedrijf investeert ongeveer vijf miljoen euro in de nieuwe fabriek en wil bijdragen aan de regionale werkgelegenheid. Omroep Brabant suggereert dat de leegstaande sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom in aanmerking komt als vestigingslocatie. Volgens de lokale wethouder klopt dat niet: het complex van Philip Morris is 25 hectaren groot, té groot voor wat Orange Solar Power van plan is.

De nieuwe fabriek heeft 7.000 vierkante meter nodig. De mogelijkheden voor de voormalige sigarettenfabriek zouden beperkt worden als de fabrikant van zonnepanelen zijn intrek neemt. Maar de hoop is niet verloren voor Bergen op Zoom: er zijn andere locaties in beeld, volgens de wethouder.

Veel klachten over overstap Ziggo naar UPC - of niet?

Heel irritant als de volgorde van de zenders verandert, net als het programma-aanbod en de frequenties. Veel mensen klaagden over de overstap van Ziggo naar het televisienetwerk van UPC, schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek door de Consumentenbond.

Ziggo is het daar niet mee eens: “90 procent heeft geen problemen ondervonden bij het omzetten van de tv-zenders”, zegt woordvoerder Erik van Doeselaar in de Volkskrant. Het waren ‘honderden’ die last hadden van haperend beeld en geluid.

Volgens het onderzoek van de Consumentenbond was dat aantal echter veel hoger: 28 procent van de drieduizend Ziggo-klanten bij wie de bond ervaringen peilde, ondervond zulke problemen. Er waren ook mensen die zenders niet meer konden vinden. De Consumentenbond trekt dat aantal door naar de 2,3 miljoen huishoudens in het klantenbestand van de televisie-aanbieder. De conclusie: tienduizenden hebben problemen ondervonden bij het overgaan van Ziggo naar UPC.

De bond denkt dat Ziggo niet alle klachten ontvangen heeft. Eenderde van de ondervraagden dacht namelijk dat klagen toch niet zou helpen, eenderde vond de problemen niet erg genoeg om te klagen en de rest had volgens de woordvoerder van de Consumentenbond geen vertrouwen in de dienstverlening van Ziggo danwel UPC.

    • Eefje Rammeloo