Dirk Kuijt kan veel losmaken bij Feyenoord

Terugkeer van spits Fenerbahçe hing al lang in de lucht; technisch directeur Van Geel bevestigt zijn komst; contract voor één jaar

Hij wil de Ryan Giggs van Feyenoord worden. Een clubicoon die niet weg te krijgen is van het veld. Dirk Kuijt zal de komende jaren nog flink aan de bak moeten om Giggs te evenaren. De Welshman stopte eind vorig seizoen op zijn veertigste als voetballer bij Manchester United. Katwijker Kuijt wordt in juli 35 jaar, dus zo berekend moet hij nog vijf seizoenen door in de Kuip.

Dirk Kuijt, de strijdlustige aanvaller die niet kapot te krijgen is. Zijn terugkeer naar Feyenoord hing al maanden in de lucht. Vanochtend werd zijn komst officieel bevestigd door Feyenoord.

Kuijt komt transfervrij over van de Turkse topclub Fenerbahçe, waar hij dit seizoen nog vecht voor de landstitel. Eerder deze week heeft de spits in zijn huis in Istanbul een eenjarige verbintenis getekend, in aanwezigheid van Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord.

Kuijt speelde eerder van 2003 tot en met 2006 bij Feyenoord, waarin hij uitgroeide tot lieveling van het legioen. Hij vormde in die periode een sterk aanvalsduo – bijgenaamd ‘K2’ – met Salomon Kalou.

Het was de wens van Kuijt om ooit terug te keren naar Rotterdam-Zuid. Samen met zijn gezin – vrouw Gertrude en vier kinderen – keek hij de afgelopen jaren zoveel mogelijk wedstrijden van Feyenoord op tv. „Onze kinderen lopen al jaren in Feyenoord-shirts rond.”

Kuijt zegt op de website van Feyenoord topfit te zijn. Hij voelt een „grote drive” om zijn tweede periode in de Kuip tot een succes te maken. „Hopelijk met één verschil ten aanzien van mijn eerste periode. Ik wil nu echt een prijs winnen.”

Kuijt tekende voor één seizoen, maar als zijn lichaam het volhoudt is een langer verblijf in de Kuip goed mogelijk. Waarschijnlijk wordt per jaar bekeken of het contract wordt verlengd. „Dirk kan nog jaren vooruit”, zegt Van Geel op de clubsite. „Mijn intentie is om nog vijf jaar het shirt van Feyenoord aan te hebben”, zegt Kuijt vandaag in De Telegraaf.

De komst van publiekslieveling Kuijt zal veel losmaken in Rotterdam. Het legioen snakt al jaren naar de landstitel – de laatste was in 1999. Met leiderstype Kuijt hoopt de club een speler binnen te halen die de jonge, getalenteerde ploeg op sleeptouw kan nemen. Die ze in belangrijke wedstrijden door moeilijke periodes trekt. Ondanks goed spel liet Feyenoord dit seizoen veel punten liggen in topduels tegen Ajax en PSV (vier punten uit maximaal twaalf). Algemeen wordt verwacht dat aanvoerder Jordy Clasie vertrekt naar het buitenland – Kuijt zou zijn sturende rol kunnen overnemen.

Tegelijkertijd neemt Feyenoord een risico met een populaire speler op leeftijd. In 2007 keerde Giovanni van Bronckhorst terug als speler; het werd geen succes. Vergelijkbaar zijn de ervaringen bij Ajax met Jari Litmanen en bij PSV met Mark van Bommel. Een populaire speler die afbouwt bij zijn oude club – vaak is het sentiment mooier dan de werkelijkheid.